Fondul Monetar International (FMI) cere Romaniei sa creasca salariile doar o data pe an si sa se asigure ca aceste majorari salariale sunt moderate, transparente si incorporate in buget, ca sa protejeze sectorul privat de efecte negative

Boardul directorilor executivi ai FMI a analizat politica salariala a guvernului roman pentru anul acesta, in cadrul reuniunii dedicate consultarii anuale cu Romania, din 23 mai. "Politica salariala a Romaniei pentru 2007 include o majorare accentuata a salariului minim si trei runde de cresteri ale salariilor guvernamentale, care sunt incompatibile cu obiectivul pentru inflatie si care s-ar putea rasfrange negativ asupra sectorului privat", se spune intr-un comunicat al Fondului citat de NewsIn.

FMI cere, prin urmare, autoritatilor de la Bucuresti sa majoreze salariile doar o data pe an. FMI avertizeaza Romania asupra riscului largirii dezechilibrului de cont curent extern si asupra posibilitatii unei noi accentuari a presiunilor inflationiste, ca urmare a cererii interne solide, alimentata de expansiunea rapida a creditelor, de politica fiscala prociclica si de majorarea salariala.

Politica salariala ambitioasa este incompatibila cu obiectivul de inflatie spune reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola. Reprezentantul Fondului a avertizat asupra largirii deficitului de cont curent si asupra posibilitatii de accentuare a presiunilor inflationiste din cauza cererii puternice generate de cresterea salariillor. Fernandez Ansola a mai observat ca atunci cand cresterea economica depaseste potentialul este nevoie de politici fiscale impotriva "supraincalzirii".

Fondul a cerut o politica fiscala mai restrictiva in care tintele fiscale pe termen mediu sa fie mai prudente , dar pe de alta parte a salutat intarirea gestionarii sistemului fiscal, a remarcat Fernandez Ansola. Reprezentantul FMI a mai cerut restrangerea cheltuielilor bugetare si a recomandat ca eficienta fiscala sa fie credibila pe termen mediu


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.