De mai bine de o saptamana, Societatile de Investitii Financiare (SIF) se chinuie sa-si cheme actionarii pentru a participa la adunarile generale extraordinare (AGEA). Din cele cinci societati, doar SIF Oltenia a reusit sa atinga cvorumul legal necesar desfasurarii sedintei, in timp ce SIF Moldova nu a convocat deloc AGEA. Organizarea acestei adunari este costisitoare si presupune eforturi mari, deoarece numarul actionarilor este de ordinul milioanelor. Nici Legea 297/2004 privind piata de capital si nici reglementarile ulterioare ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu au reusit sa imbunatateasca functionarea acestor societati. Reglementarea comisiei, legata de majorarea pragului de detinere a titlurilor, i-a incurcat de tot pe administratorii SIF-urilor.

Daca in linii mari procesul de dezvoltare al bursei romanesti decurge conform prognozelor, nu acelasi lucru se poate spune la o abordare punctuala a pietei de capital autohtone. Sunt zone unde nici Legea 297/2004 si nici reglementarile CNVM nu au reusit sa imbunatateasca mediul bursier, ci, mai mult, au creat confuzie. Intr-o ceata desavarsita functioneaza, de exemplu, SIF-urile. Nu demult, comisia de supraveghere a pietei de capital sustinea ca, in primul rand, aceste societati inchise de investitii trebuie sa se conformeze legislatiei, prin acordarea, in termen de 60 de zile, a actelor constitutive cu actul normativ. Cateva dintre reglementarile ulterioare ale comisiei i-au zapacit de tot pe administratorii SIF-urilor, una dintre acestea fiind emisa in octombrie. Potrivit reglementarii respective, societatile de investitii erau obligate sa organizeze adunarea generala a actionarilor pentru prevederea in statut a majorarii pragului de detinere a titlurilor. La momentul respectiv, reprezentantii SIF-urilor au protestat vehement, declarand ca nu vor organiza nici o adunare generala, deoarece sunt foarte multi actionari (la SIF Moldova, de exemplu, sunt aproximativ opt milioane) si mai mult ca sigur nu vor reusi sa se intruneasca. In Decizia 7/2004 a CNVM insa nu se mai face nici o referire legata de luarea unei decizii in legatura cu limita de detinere, fiind lasate lucrurile in suspans. Reprezentantii SIF-urilor au anticipat foarte bine faptul ca adunarile generale extraordinare nu se vor desfasura din lipsa de cvorum. Precizam ca, pentru a exista cvorum legal la aceste adunari, adica actionarii prezenti si reprezentati sa detina jumatate din actiuni, este nevoie de foarte multa cheltuiala si eforturi.

Doar la SIF Oltenia a avut loc AGEA

Saptamana trecuta, SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si SIF Transilvania au incercat zadarnic sa se intruneasca in AGEA - fara succes, bineinteles, din lipsa de cvorum. SIF Oltenia a reusit, in cele din urma, la cea de-a doua convocare (din data de 20 noiembrie) sa sustina adunarea generala extraordinara a actionarilor, in timp ce SIF Moldova nici nu a pomenit de vreo intrunire AGEA. La sedinta SIF Oltenia au fost prezenti actionari, personal si reprezentati, detinatori de actiuni in valoare de de 216.700.388.000 de lei, reprezentand 37,35% din capitalul social. Situatia financiara a societatii, la acest moment, arata ca veniturile totale sunt in valoare de 1.156,12 miliarde de lei, cu un profit net de 698,37 miliarde de lei. Cheltuielile totale au insumat 308,49 miliarde de lei. Cu aceasta ocazie a fost aleasa si conducerea. Presedintele Consiliului de Administratie este Vasile Salpa, care detine si functia de director general al SIF Oltenia, iar vicepresedinte este Tudor Ciurezu. Directorii executivi sunt Buzatu Florian Teodor si Ilie Gabriela. Desi imaginea omului de fotbal Dinel Staicu este profund sifonata, acesta a fost ales sa faca parte din Consiliul de Administratie. In cazul SIF Banat-Crisana, nu s-a atins cvorumul legal nici la a doua convocare, capitalul detinut de actionarii prezenti la sedinta reprezentand doar 1,2% din totalul capitalului social al societatii. In aceeasi situatie se gaseste si SIF Muntenia, la adoua convocare a AGEA fiind prezenti actionari reprezentand 60.312.514 actiuni, adica 7% din capitalul social al societatii. La SIF Transilvania au fost prezenti actionari ce detin doar 8.083.459 actiuni, ceea ce inseamna 1% din capitalul social al societatii.

Crestere cu 4,1% a valorii activului net

Potrivit unei analize a Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in luna octombrie a.c., valoarea unitara a activului net al SIF-urilor a crescut, fata de luna anterioara, in medie cu 4,1%. Discount-urile cu care se vand actiunile acestor societati se situeaza la valoarea medie de 29,71%. Intervalul de variatie este de 15%-50% fata de preturile de inchidere din ultima zi de tranzactionare din luna septembrie. Capitalizarea totala a fost, in octombrie, de 19.999 miliarde de lei, iar activul net total a fost de 28.982 miliarde de lei.

Portofoliile SIF-urilor la Bursa: peste 1.000 de firme
Cele mai multe societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cele din cadrul SIF Banat-Crisana (300 de societati), numarul celor necotate fiind de 237. Din portofoluil SIF Moldova exista 189 de societati listate la BVB, iar 168 sunt neexistente pe piata de capital. SIF Transilvania cuprinde 220 de societati ale caror actiuni se tranzactioneaza la Bursa, in timp ce numarul celor necotate este de 159. SIF Muntenia are, la randul ei, 170 de societati la BVB si 126 sunt nelistate. Si, in final, SIF Oltenia este prezenta pe piata bursiera cu 126 de societati, un numar mai mic decat cel al societatilor nelistate, acesta fiind de 130. Ieri, capitalizarea bursiera a SIF-urilor a fost de aproximativ 716 milioane de dolari


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.