Presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare recunoaste ca pretul apartamentelor a fost crescut artificial de unele agentii care voiau sa isi majoreze profiturile * El a precizat ca apartamentele construite inainte de 1990 au ajuns sa se vanda chiar si cu 1000 de euro/mp * Locuintele s-ar putea ieftini insa la inceputul anului viitor

Preturile au explodat pe piata imobiliara bucuresteana la inceputul acestui an, metrul patrat in apartamentele din blocurile construite in perioada comunista ajungand sa fie tranzactionat chiar si la valori de 1000 de euro. Astfel in Berceni, un apartament de doua camere se apropie de 40.000 de euro, daca este bine plasat, in timp ce in cartierul Aviatiei acesta poate depasi 70.000 de euro.

Situatia a creat un adevarat blocaj, cererea, formata in special din persoane care au apelat la credite bancare, neputand raspunde valorilor vehiculate la vanzarea de apartamente. Multiplicarea de circa patru ori a valorii apartamentelor, care in urma cu numai doi ani se vindeau la preturi de 200-300 de euro/mp, are atat cauze obiective cat si subiective. Gabriel Sorin Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), recunoaste ca unele agentii imobiliare au influentat piata vehiculand preturi nejustificat de mari pentru a-si majora profiturile.

Pe de alta parte, el pune situatia creata si pe seama declaratiilor incorecte ale unor persoane care nu ar fi trebuit sa faca predictii in domeniu. Potrivit lui Zamfir, intarirea monedei nationale in raport cu principalele valute straine a reprezentat un alt motiv de scumpire a apartamentelor. "Aceasta majoare a preturilor a fost determinata de dorinta vanzatorilor, respectiv a proprietarilor, de a obtine aceeasi suma in lei pe care ar fi obtinut-o la cursul in euro atunci cand acesta era mai ridicat in raport cu moneda nationala", a explicat Zamfir.

Cu alte cuvinte, proprietarul care la sfarsitul lunii iulie 2004 ar fi obtinut pentru un apartament evaluat la 30.000 de euro peste 1,2 miliarde de lei, la un curs de 41.178 lei/euro (in data de 27 iulie 2004), a decis ca in martie 2005 sa vanda acelasi apartament pentru mai mult de 33.000 de euro, pentru a obtine aceesi suma in lei la un curs de aproximativ 36.000 de lei/euro. De altfel, in ultimul timp au inceput sa apara preturile in lei pentru case, avand in vedere "forma buna" a monedei nationale. De remarcat ca in perioada in care leul se deprecia in raport cu euro nimeni nu a scazut pretul in euro al caselor pentru a mentine valoarea acestora in lei.

Majorarea preturilor la apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a fost favorizata si de faptul ca investitiile din domeniul imobiliar au fost canalizate asupra constructiei de vile, apartamente de lux si cladiri de imobile. Romanii cu venituri medii, care in ultimii doi ani au avut acces la credite, nu au putut opta in acest context decat pentru fondul locativ aferent perioadei comuniste, generand o presiune in crestere asupra ofertei.

In acest moment, insa, preturile vehiculate au ajuns sa depaseasca posiblitatile romanilor de rand, chiar si suplimentate de credite ipotecare. Presedintele Uninii Nationale a Agentiilor Imobiliare, apreciaza ca preturile nu se vor reduce in urmatoarele luni. El sustine ca piata imobiliara va fi influentata si de modificarile anuntate ale Codului Fiscal, printre care introducerea unui impozit pentru castigurile realizate de persoanele fizice din tranzactiile imobiliare. Astfel, investitorii se vor concentra asupra tranzactiilor cu terenuri.

Totusi, potrivit presedintelui UNAI, preturile locuintelor ar putea scadea la inceputul anului viitor, cu 10-20%, in cazul in care sectorul imobiliar va atrage investitii de aproximativ 100-150 de milioane de euro. "Tot mai multi investitori apreciaza ca se pot realiza constructii noi cu un raport calitate-pret mult mai bun decat in cazul apartamentelor vechi. In acest sens, se asteapta ca, spre sfarsitul anului 2005, sa apara primele oferte de apartamente care sa concureze ca si pret pe cele din blocurile construite inainte de 1990", au afirmat reprezentantii UNAI.

De mentionat ca, in prezent, costul mediu al unui metru patrat construit care include finisajele este de 350 de euro, atunci cand nu se ia in calcul pretul terenului. In plus, preturile constructiilor noi ar putea scadea usor in contextul reducerii impozitului pe profit de la 25% la 16%, in cazul in care firmele de constructii vor dori sa isi mentina marjele de profit. Efectul va fi, insa, atenuat de majorarea impozitului pe castigurile din tranzactiile imobiliare ale companiilor, de la 10% la 16%.

Agentii imobiliari vor fi taxati pentru malpraxis

Zamfir, care este si deputat PNL, a afirmat, de asemenea, ca intentioneaza sa initieze un proiect de lege prin care agentiile imobiliare sa fie obligate sa plateasca despagubiri in caz de malpraxis. Propunerea vizeaza si introducerea obligativitatii asigurarilor de raspundere profesionala, precum si constituirea unui fond de garantare a tranzactiilor imobiliare.

"Primul pas in aceasta directie este crearea unui registru national pentru firmele imobiliare, in care acestea sa fie inregistrate. Astfel, se va sti care dintre agentiile imobiliare sunt asigurate si care nu", a spus Zamfir. El a aratat ca proiectul legislativ va fi definitivat pana in luna iunie a acestui an, astfel incat primele efecte ar putea aparea in toamna.

"Dupa ce proiectul va fi adoptat si va intra in vigoare, avand in vedere ca, in prezent, sub 10% din agentiile imobiliare din Romania au o formare si sunt calificate profesional, pe aceasta piata nu vor mai ramane nici 20% din firmele care activeaza acum", a mentionat Zamfir. El a adaugat ca pe piata tranzactiilor imobiliare isi desfasoara activitatea circa 10.000 de agentii imobiliare, excluzand societatile de mici dimensiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.