Cotatia metalului galben pe pietele internationale a variat, in aceasta saptamana, in jurul pragului de 700 dolari/uncie

Aurul continua sa reprezinte o investitie profitabila pentru cei care isi asuma un risc mai mare fata de cel al plasamentelor clasice. Cresterea cererii pentru metalul pretios, dar si variatia monedei americane si a pretului titeiului sunt variabilele luate in calcul de investitori pentru decizia de investire sau dezinvestire.

Pretul aurului pe pietele internationale s-a pozitionat, in ultimele sedinte de tranzactionare, pe un trend ascendent. Cotatia aurului a ajuns, la bursele externe, foarte aproape de pragul psihologic de 700 de dolari/uncie. Iar cele mai multe asteptari indica o continuare a acestui trend. Explicatia cresterii pretului de tranzactionare pentru contractele spot pe aur tine de deprecierea monedei americane fata de majoritatea valutelor importante, dar si de scumpirea pretului titeiului. Cu toate acestea, analistii spun ca recenta apreciere a pretului aurului "a fost putin prea rapida", fapt sustinut si de inceperea marcarii profiturilor. "Desi cotatia aurului a crescut, de fapt, piata se afla intr-o etapa de marcare a profiturilor", sublinia, cu doua zile in urma, Tatsuo Kageyama, analist al Kanetsu Asset Management. in plus, ieri, cotatia aurului a fost in scadere.

Cererea mondiala pentru aur, in continua crestere

Ascensiunea cotatiilor este sustinuta si de explozia cererii mondiale pentru metalul pretios. Cele 2.500 de tone extrase anual nu sunt suficiente pentru a acoperi, pe de o parte, cererea Chinei care, aflata in plina expansiune economica, importa containere de aur in special pentru componente electronice.

Pe de alta parte, ofera nu acopera nici solicitarile Indiei, aflata in plina dezvoltare a industriei giuvaerurilor. Frank Holmes, seful Departamentului de investitii la US Global Investors Inc a precizat, pentru Budapest Business Journal, ca dezvoltarea unor tari cu afinitate culturala pentru aur reprezinta un semn bun pentru cererea de aur. in acelasi timp, Holmes subliniaza faptul ca pretul aurului a ramas in urma cotatiilor unor metale precum cuprul, zincul, platina sau nichelul. "Cererea pentru aceste metale a crescut pe masura ce tarile isi dezvolta infrastructura", explica Frank Holmes. Totodata, alte tari in curs de dezvoltare, precum Rusia, iau in considerare aurul ca o posibilitate pentru a-si constitui rezervele nationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.