Euro va continua sa se deprecieze in fata monedei nationale in perioada urmatoare, estimeaza specialistii bancilor comerciale. Acestia afirma ca moneda europeana va fi cotata prima data sub 34.000 lei in luna aprilie si ca nu este exclus ca, la sfarsitul acestui an, euro sa ajunga la 30.000 lei. Accesul firmelor autohtone si straine pe piata valutara nu va influenta prea mult cursul de schimb, deoarece numai jucatorii neexperimentati se vor inghesui sa cumpere valuta, mai spun specialistii.

In mod similar, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sustine ca influentele pot aparea daca volumul tranzactiilor va fi foarte mare. "Nu cred ca modificarea regulamentului valutar va avea o influenta deosebita asupra pietei valutare, dar daca vor avea loc tranzactii de o mai mare amploare, atunci acestea ar putea influenta cursul valutar", a afirmat Ghetea.

Firmele 'platesc>> speculatiile

Valul speculativ al cursului de schimb a fost transferat brusc pe spatele firmelor romanesti, a declarat, ieri, presedintele AOAR, Florin Pogonaru. El a subliniat ca exista firme care nu pot rezista. "Sa nu ni se mai spuna ca nu suntem eficienti si competitivi. In economia romaneasca s-au creat deficite din cauza politicilor economice divergente, de pe urma carora sufera companiile romanesti", a spus Pogonaru. In prezent, problema nu este competitivitatea firmelor, ci capacitatea de absorbtie a economiei romanesti, care nu creste in acelasi ritm cu intrarile de valuta in tara, a afirmat Pogonaru.

Reprezentantii AOAR s-au intalnit ieri cu oficiali a zece banci autohtone, care le-au prognozat oamenilor de afaceri reducerea dobanzilor practicate la imprumuturile contractate in lei la circa 14-17% in perioada urmatoare, respectiv 10-12% peste 12 luni. Pe de alta parte, creditele in valuta se vor scumpi, dobanzile aferente imprumuturilor luate de firme putand ajunge, intr-o perioada de timp relativ scurta, la 5-7%.

AOAR cere BNR sa scada dobanzile

"Desi este de salutat nivelul dobanzii de referinta anuntat recent de BNR, AOAR solicita diminuarea in continuare a acesteia", a afirmat presedintele AOAR, Florin Pogonaru. Rata dobanzii de referinta anuntata de BNR pentru luna in curs este de 10,75%, cu aproape cinci puncte procentuale mai mica decat cea anuntata pentru februarie.

Speculatorii au obtinut profituri pentru trei ani

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) se arata consecventa in demersurile sale de a solicita demiterea conducerii executive a BNR, de aceasta data pe motivul "pericolului compromiterii cursului de schimb dupa reducerea-soc a dobanzii de referinta".

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a apreciat ca Banca Centrala nu mai prezinta credibilitate pentru exportatori si importatori, dupa ce la desele solicitari de reducere drastica a dobanzii de referinta, BNR raspundea ca este imposibil. "Brusc insa, BNR a gasit solutia si a redus dobanda de referinta cu cinci procente", a spus Ionescu, adaugand ca acest lucru ar trebui sa conduca la o piata valutara curata si reala, "dar exista pericolul ca, in fata unor presiuni, BNR sa vicieze piata prin vanzari de valuta".

Reprezentantii ANEIR au atras atentia ca aceste capitaluri speculative risca sa secatuiasca orice resursa de rezistenta a exportatorilor autohtoni. "BNR a ignorat solutia reducerii-soc a dobanzilor, preferand politica pasilor marunti, care a obligat-o sa 'arunce>> in piata sume mari de bani. Bani care au facut jocul speculatorilor, care s-au imbogatit in zilele cu variatii de pana la 5% ale cursului, tot atat cat ar fi putut acumula in tarile lor de bastina in decurs de 2-3 ani", a acuzat Ionescu.

ANEIR considera ca nivelul mediu al cursului de schimb pentru acest an de 39.000 lei/euro poate constitui un reper realist pentru societatile comerciale. Printre efectele nefaste ale variatiilor imprevizibile ale cursului de schimb asupra profitabilitatii activitatii unor ramuri ale economiei se numara inchiderea unor fabrici si pierderea unor locuri de munca. Astfel, firme importante din industria celulozei si hartiei au inceput sa-si inchida portile, dupa cum a declarat Constantin Chiriac,presedintele patronatului de profil.

"Firme precum Celrom Turnu Severin, Somes Dolj si Ambro Suceava exporta peste 80% din productie. Acestea vor fi nevoite sa-si inchida fabricile, desi au capacitati de productie moderne. Aprecierea leului nu trebuie facuta cu variatii bruste, de la o zi la alta", a mentionat Chiriac. Nici in industriile sticlei, mobilei si a electronicii perspectiva nu este mai roza, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile reprezentantilor patronatelor din ramura, care estimeaza ca sute de mii de oameni isi vor pierde locurile de munca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.