Varujan Vosganian a fost validat in functia de ministru al economiei si finantelor de catre cele sase comisii reunite de buget finante, industrii si servicii si politici economice din cele doua Camere ale Parlamentului cu 59 de voturi pentru, sapte impotriva si doua abtineri.

Varujan Vosganian, noul ministru al economiei si finantelor Vosganian a tinut un discurs in fata celor sase comisii reunite, in care si-a anuntat prioritatile in viitorul mandat de ministru al economiei si finantelor: transparenta bugetara, cresterea ponderii veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut si compatibilizarea structurarii bugetului Romaniei cu cel al Uniunii Europene, potrivit NewsIn.

Ministerul nou creat sub conducerea lui Vosganian va fi reorganizat, iar unele dintre structurile celor doua institutii care se suprapun pe servicii generale vor fi comasate, astfel incat sa functioneze doar 30 de directii generale din cele 16 existente, in prezent, in Ministerul Economiei, si cele 24 in Ministerul Finantelor.

Vosganian a anuntat ca noul minister va avea activitatea preponderent, respectiv doua treimi, in domeniul finantelor si restul de o treime in cel al Economiei. De asemenea, ministrul a estimat ca institutia va functiona cu sase sau sapte secretari de stat din cei opt pe care ii au actualele ministere. Ministrul nominalizat pentru preluarea portofoliului Finantelor va avea de rezolvat, in primul rand, doua teme controversate: taxa de inmatriculare, contestata de catre Comisia Europeana, si stergerea datoriilor Termoelectrica, act initiat de MEC, dar respins de Vladescu.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii decembrie 2006, o ordonanta de stergere a datoriilor pentru 34 de societati, printre care se afla si Termoelectrica. Cele 34 de societati au datorii cumulate de doua miliarde euro, potrivit estimarilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Termoelectrica detine jumatate din totalul acestor datorii. in plus, Ministerul Economiei a mai initiat un act normativ pentru aceasta societate de stat, prin care intentioneaza sa stearga si alte datorii, in vederea restructurarii.

Vladescu a declarat ca nu este de acord sa semneze ordonanta prin care Termoelectrica ar putea fi scutita si de alte datorii, in afara de cele aprobate deja de guvern prin ordonanta din decembrie 2006, precizand ca s-a opus acestei masuri, in timpul discutiilor cu Ministerul Economiei si cu sindicatele asupra programului de restructurare a societatii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.