Pensia privata poate avea un randament mediu anual de 7%, in timp ce la asigurarea unit-linked cresterea poate fi si de 20-30% anual.

Asigurarile private de pensii au un concurent de temut pe piata asigurarilor din Romania. Este vorba despre asigurarea unit-linked, care prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit.

In plus, daca la asigurarile private de pensii venitul nostru va depinde de managerii fondului de pensii, in cazul asigurarilor unit-linked noi ne putem creiona viitorul. Totul depinde de rezistenta noastra la risc.

Cum e la pensia privata

Functionarea pilonului al treilea (n.r. - sistemul pensiilor facultative, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor) va atrage potrivit specialistilor 200.000-300.000 de participanti in sistem. Legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie la implinirea virstei de 60 de ani.

Totodata, se mentioneaza ca orice contributie in acest sistem este deductibila fiscal in limita a 200 de euro (de la angajator) si 200 de euro (de la angajat). Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani in acest sistem, va genera o pensie de 140 de euro timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative.

Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.