Optiunea defineste un contract standardizat care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde activul suport (de la baza contractului) la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, contra unei sume platite vanzatorului la incheierea contractului, numita prima, in cadrul unei perioade de timp predeterminate.

Activul suport poate fi reprezentat de actiuni, obligatiuni, titluri de stat, devize, marfuri, contracte futures etc.
Exista doua feluri de optiuni: optiunea Call care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara activul suport la pretul de exercitare, la o anumita data sau pe o anumita perioada pana la acea data si optiunea Put care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde contractul futures de la baza optiunii la pretul de exercitare prestabilit.

Optiunile au aparut cu mult timp in urma, ca urmare a necesitatii pentru acest tip de contract. Desi initial nestandardizate, mecanismul era acelasi cu cel folosit astazi la marile Burse ale lumii. Putem spune ca cea mai timpurie atestare a optiunilor se regaseste in Grecia antica, pe vremea filozofului Thales.

Folosind cunostintele lui de astrologie, Thales a previzionat o recolta bogata de masline in primavara urmatoare. Cum in general existau din partea fermierilor putine contracte de inchiriere a preselor de masline in timpul iernii, Thales a negociat preturile in iarna pentru primavara urmatoare. Previziunea lui Thales a fost corecta si el a fost in masura sa (re)inchirieze apoi dreptul de folosire a preselor de masline in primavara, obtinand un profit considerabil.

Concret insa, tranzactiile cu optiuni au aparut la inceputul secolului al XVII-lea si au fost legate de comertul cu lalele care se practica in Olanda. De exemplu, un exportator de bulbi de lalele se putea proteja impotriva pierderii marfii pe timpul transportului prin cumpararea de la un producator a unei cantitati de bulbi echivalenta cu cea expediata, la un anumit pret, la optiunea sa. Astfel exportatorul cumparator putea inlocui marfa daca aceasta se deprecia sau distrugea pe timpul transportului sau putea sa renunte la acest drept daca marfa ajungea in buna stare la destinatie. Deci cei care tind sa asocieze optiunile cu speculatia gresesc in oarecare masura deoarece optiunile au aparut ca modalitate de acoperire a riscului la care te expune specificul afacerii proprii si nu ca un instrument speculativ.

Optiunile in SUA

Optiunile, in forma in care le intalnim si astazi, se tranzactioneaza din anul 1973, cand au aparut in peisajul economiei americane la cea mai mare Bursa de optiuni din lume, chiar si la ora actuala, anume Chicago Board of Options Exchange. Inainte de acest moment, asemanator cu situatia din Romania de acum 7 - 8 ani, investitorii aveau putine posibilitati de a-si investi banii: puteau sa aleaga intre a cumpara sau vinde actiuni, sau sa cumpere obligatiuni guvernamentale.

Fiind si cea mai veche Bursa specializata in optiuni, CBOE are si produsele cele mai elaborate: optiuni pe actiuni, optiuni pe indici, optiuni pe rate ale dobanzii, optiuni pe futures si chiar optiuni pe portofolii de tip Holding.

Optiunile in Europa

Si Bursele europene s-au aliniat noilor cerinte ale investitorilor care interactioneaza pe plan economic mondial. Datorita aparitiei unor riscuri tot mai complexe, s-a actionat astfel si asupra dezvoltarii mecanismului de protejare, situatie care a dus la introducerea la tranzactionare a optiunilor si in economia euro.

Optiunile in Romania

In piata autohtona de capital, singura Bursa care tranzactioneaza optiuni este Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, aceste produse fiind lansate in noiembrie 1998. Optiunile pe contracte futures tranzactionate la BMFM Sibiu ofera investitorilor noi posibilitati de tranzactionare prin care fiecare dintre ei sa-si exprime si sa-si gestioneze mai sigur si mai amplu interesele sale financiare. BMFM Sibiu pune la dispozitia investitorilor optiuni avand ca suport activ contracte futures pe 19 actiuni tranzactionate la BVB precum si pe valute (RON/EUR, RON/USD, EUR/USD) si pe rata dobanzii (BUBOR3). Optiunile tranzactionate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu sunt instrumente financiare asemanatoare contractelor futures, dar cu anumite diferente notabile. Investitorii potentiali nu trebuie sa fie descurajati de terminologia complicata, pentru ca in esenta optiunile sunt niste contracte cu un mecanism si o utilitate care pot fi descifrate foarte usor.

De asemenea, folosirea optiunilor, prin versatilitatea lor nelimitata, poate aduce avantaje enorme celor care le tranzactioneaza, iar aceste avantaje se vor reflecta cert in contul lor. Vom urmari pe parcursul unor articole viitoare aspectele esentiale ale tranzactionarii optiunilor pornind de la vocabularul specific acestora si ajungand pana la strategiile de tranzactionare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.