Analistii din Romania spun ca, totusi, economia autohtona va fi ferita, pe termen scurt, de dezechilibrele externe

Inmultirea anunturilor de falimente ale companiilor din Statele Unite ce acorda credite ipotecare persoanelor cu un istoric indoielnic de plata a inceput sa afecteze si institutiile de credit din alte state. Ceea ce ar putea duce la noi caderi ale pietelor financiare internationale. Dar, pentru urmatoarele luni, tara noastra pare sa fie mai putin influentata de criza din pietele internationale.

Desi evolutiile din ultimele zile ar putea indica o stabilizare a cursului de schimb al leului, influentele internationale ar mai putea afecta totusi evolutia monedei nationale. Asta pentru ca piata imobiliara din Statele Unite este intr-un continuu declin, companiile ce ofera credite ipotecare persoanelor cu un istoric indoielnic al platilor inregistrand pierderi semnificative. in plus, asteptarile privind evolutia yenului japonez pe termen scurt indica o tendinta de apreciere, ceea ce ar putea avea implicatii in pietele valutare din statele emergente. Totusi, tara noastra are o pozitie privilegiata.

Leul romanesc, mai puternic decat monedele din Europa Centrala

Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro, a declarat pentru Adevarul ca in momentul de fata nu intrevede un scenariu catastrofal pentru evolutia monedei nationale. "De altfel, daca ne uitam la momentele din trecut, leul romanesc s-a comportat mult mai bine decat alte monede din regiune", adauga Radu Craciun. Spre exemplu, in momentul cand pietele financiare internationale inregistrau scaderi abrupte, conducand la deprecieri ale valutelor din statele emergente, moneda nationala a inregistrat variatii mult mai mici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.