Electrica nu reuseste sa cumpere energie pe platforma OPCOM. Preturile din contractele de achizitie de energie vor fi transparente

In primele doua zile ale saptamanii in curs, Electrica a incercat sa cumpere energie de la Bursa OPCOM, insa licitatiile au fost anulate, din cauza lipsei de oferte sau a garantiilor.

"Problema este ca nu avem in acest moment nicio cantitate de energie contractata la cumparare, astfel ca, de la 1 aprilie, suntem descoperiti total in ceea ce priveste contractele noastre de vanzare de energie", a declarat seful Serviciului Piata Concurentiala din cadrul Electrica, Ioan Fecioru. El a adaugat ca o posibila rezolvare a situatiei ar putea veni din importul de energie, facut prin intermediul unui consortiu din zona estica, pe care a refuzat sa-l numeasca. De partea cealalta, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca toate preturile incluse in contractele de achizitie de energie vor fi facute publice din 23 februarie. In opinia sa, aceasta masura va duce la disparitia intermediarilor si la formarea pretului prin mecanisme de piata. Oficialul MEC a mai spus ca preturile energiei electrice si gazelor naturale nu vor creste in acest an cu mai mult de 1-2 procente peste rata inflatiei.

Electrica nu reuseste sa cumpere energie pe platforma OPCOM

Societatea nu mai poate asigura cantitatea necesara consumatorilor

Posibila rezolvare a situatiei: importuri din zona estica

In primele doua zile ale saptamanii in curs, Electrica a incercat sa cumpere energie de la Bursa OPCOM, insa licitatiile au fost anulate, din cauza lipsei de oferte sau a garantiilor.

Electrica programase pentru ieri cinci licitatii pentru achizitia unei cantitati de 1,65 milioane MWh.
"Licitatiile au fost anulate pentru ca nu s-a inscris niciun ofertant, la fel ca in ziua precedenta", au spus reprezentantii OPCOM.

De asemenea, Electrica a depus, luni, patru oferte pentru achizitia pe piata centralizata a contractelor bilaterale a 1,81 milioane MWh, insa licitatiile au fost anulate pentru ca niciun participant nu a constituit garantiile necesare, reprezentand 2% din valoarea contractului.
Preturile la care distribuitorul de electricitate intentiona sa cumpere energie, atat luni, cat si ieri, se situau intre 160 lei/MWh si 166 lei/MWh.

Producatorii de energie, obligati sa-si prelungeasca contractele

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a emis, la sfarsitul anului trecut, un ordin potrivit caruia producatorii de energie sunt obligati sa prelungeasca contractele si sa incheie noi contracte cu Electrica pentru perioada prevazuta in Programul de iarna, pana la 31 martie, ca masura temporara, avand ca scop sa asigure stabilitatea pe piata de energie in perioada de iarna.
Masura a fost determinata de esecul Electrica de a incheia noi contracte pe piata de electricitate, pe fondul neintelegerilor referitoare la preturi. In aceste conditii, distribuitorul risca sa nu isi poata onora obligatiile.
Asa s-a si intamplat. Dupa data de 31 martie, compania Electrica nu mai are asigurata cantitatea de energie electrica necesara consumatorilor eligibili, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, seful serviciului de piata concurentiala al firmei, Ioan Fecioru.

Fecioru: 70 MW pe luna cumparati prin intermediul unui consortiu din est

Oficialul Electrica a adaugat ca o posibila rezolvare a situatiei se va gasi odata cu aparitia pietei contractelor forward. "De asemenea, urmarim sa importam energie prin intermediul unui consortiu din zona estica. Nu va pot spune care este acest consortiu, dar urmarim sa cumparam prin intermediul sau circa 70 de MW pe luna", a mai spus oficialul Electrica. Fecioru a adaugat ca nici Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a ajutat prea mult formarea unei piete corecte intrucat "nu este ferma si consecventa cu unele principii din piata".

La 1 februarie, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a acuzat Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ca tergiverseaza dezvoltarea institutiei pe care o conduce, provocand o intarziere de 8-9 luni. El a aratat ca, anul trecut, a avut doua proiecte importante (rolul de contra-parte pe care trebuie sa si-l asume OPCOM pe Piata pentru Ziua Urmatoare si piata contractelor forward) care au fost amanate de ANRE.
Ionescu a explicat ca bursa de energie din Romania functioneaza dupa regulamentelele ANRE, aceasta fiind cea care nu a permis OPCOM sa publice preturile pe contractele bilaterale. Intrebati de NewsIn ce vor face daca MEC va decide ca o parte din tranzactiile de pe platforma contractelor bilaterale sa fie transferate la Bursa de Marfuri, reprezentantii OPCOM au spus ca sunt "pregatiti pentru orice hotarare pe care conducerea ministerului o va lua".

In opinia lui Ionescu, statul roman va avea mari probleme in autorizarea BRM ca bursa de energie pentru ca aceasta institutie nu se subordoneaza nici MEC si nici ANRE.

OPCOM se vrea Bursa regionala de energie

OPCOM este operatorul pietei de energie electrica, societate cu personalitate juridica in cadrul societatii de transport Transelectrica, si are ca principale atributii stabilirea drepturilor si obligatiilor de plata ale participantilor la piata, colectarea, publicarea informatiilor despre piata inclusiv a prognozelor pe termen scurt privind acoperirea cererii de catre oferta, urmarirea si publicarea pierderilor de energie electrica din reteaua de transport, stabilirea ordinii de merit a producatorilor de energie prin ierarhizarea acestora pe niveluri de putere, de cantitate si de pret.

Cu alte cuvinte, OPCOM este un fel de Bursa a energiei electrice, iar zona de piata reglementata se refera la contractele de portofoliu incheiate de producatori cu societatea de distributie Electrica.

La 23 ianuarie, directorul OPCOM, Victor Ionescu, si-a exprimat speranta ca procesul de privatizare al institutiei va incepe in acest an, prin atragerea in actionariat a firmelor de transport de electricitate din tarile vecine. Acest lucru ar transforma OPCOM in Bursa regionala. "Privatizarea OPCOM trebuie privita din perspectiva intentiei de a deveni Bursa regionala de electricitate, ceea ce reprezinta un pas spre piata de electricitate unica europeana. Mai multe tari din regiune si-au exprimat intentia de a participa la proiectul OPCOM si speram ca pana la sfarsitul anului sa avem ca actionari companii nationale de transport al electricitatii din aceste state", a spus Ionescu.

Tranzactiile cu electricitate vor avea preturi transparente

Din 23 februarie, Legea energiei face preturile publice

Preturile tranzactiilor cu electricitate vor fi publice dupa intrarea in vigoare a noii Legi a energiei, la 23 februarie, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Acesta a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si-a dat deja acordul pentru publicarea preturilor. "Daca un pret va parea suspect, avem toate mijloacele sa luam masuri, iar la cea mai mica banuiala corpul de control va intra in actiune", a spus Vosganian. Ministrul a adaugat ca vor fi publicate acordurile care se vor incheia pe piata contractelor bilaterale. "OPCOM a primit de la ANRE, la sugestia mea, dreptul sa publice preturile, pana la 23 februarie", a spus oficialul.

Potrivit acestuia, preturile contractelor incheiate in perioada 13 februarie-23 februarie vor fi prezentate la cerere, iar incepand cu 23 februarie anuntarea preturilor va fi obligatorie. "Nu vor mai exista baieti destepti, pentru ca energia electrica se va tranzactiona la OPCOM, iar pretul de acolo este pretul pietei", a afirmat Vosganian.

Tranzactiile bilaterale vor creste cu pana la 50%

El a mentionat ca tranzactiile de pe piata centralizata a contractelor bilaterale reprezinta circa 7% si vor creste in perioada urmatoare la 10% si la 40%-50% in cativa ani, dupa ce contractele incheiate anterior vor ajunge la scadenta. "Dupa ce contractele mostenite vor ajunge la scadenta, ele vor trece la piata contractelor bilaterale. Aproape 40% din contractele de energie sunt la preturi reglementate, 30% sunt contracte mostenite, 7% se incheie la piata contractelor bilaterale, iar 12%-15% se incheie la piata pentru ziua urmatoare si pe piata de echilibrare", a aratat Vosganian. El a sustinut ca, de la instalarea in functie, in Romania nu au mai fost incheiate contracte directe de furnizare de electricitate si nu a primit solicitari pentru intermedierea livrarilor de energie.

"Ordinul este ca cei care vor face contracte directe sa fie imediat demisi. Ma simt destul de singur, ca nimeni nu vine sa-mi ceara sa intervin pentru contracte", a adaugat Vosganian. Anul trecut, mai multi politicieni au afirmat ca o serie de firme cumpara energie ieftina de la producatorii stat pe care o revand apoi unor companii detinute tot de stat. In noiembrie 2006, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere de electricitate trebuie facute publice. Furnizorii privati au respins, la 2 februarie, intr-o intalnire cu ministrul Economiei, propunerea oficialului privind desecretizarea contractelor bilaterale de furnizare a electricitatii.

Pretul la gaze va creste cu cel mult 5-6%

De asemenea, ministrul de resort a declarat ca preturile energiei electrice si gazelor naturale nu vor creste in acest an cu mai mult de 1-2 procente peste rata inflatiei. "Noi dorim ca, in 2007, populatia sa sufere cat mai putin din cauza cresterii preturilor la utilitatile publice. Cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale va fi de cel mult 1-2 procente fata de rata inflatiei", a spus Vosganian. Acesta a aratat ca pretul gazelor naturale nu ar trebui sa creasca in acest an cu mai mult de 7-8% si, prin interventia ministerului, majorarea de pret nu ar trebui sa fie mai mare de 5-6%. Vosganian a adaugat ca nu este de acord cu introducerea unei taxe pe kilometrul de retea de distributie gaze naturale pentru ca aceasta ar duce la scumpirea gazelor.

"Atata vreme cat voi fi ministru, nu voi baga taxe care sa creasca preturile la gaze sau la energie", a punctat oficialul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, Ministerul Administratiei a solicitat MEC ca incasarile din redeventele platite de distribuitorii de gaze sa fie transferate de la bugetul de stat la bugetele autoritatilor locale. Vosganian a subliniat ca va discuta aceasta propunere cu ministrul Finantelor Publice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.