Fara subventiile practicate uzual in UE, vom pierde si cota alocata

Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor Publice si-au dat mana si au reusit sa impuna o serie de masuri care vor duce la disparitia unei alte activitati cu traditie in Romania, respectiv cultura tutunului. MAPDR ignora avertismentele cultivatorilor si mentine subventia la un nivel insuficient, astfel ca ne putem astepta ca majoritatea cultivatorilor sa se orienteze spre alte sectoare agricole. Romania risca in acest context sa piarda atat finantarea acordata din fonduri europene, cat si cota alocata. Atunci vom putea importa din statele care sprijina cultura tutunului, cum sunt Spania, Italia sau Grecia. Insa, disparitia cultivatorilor romani va angrena schimbari si la nivel macroeconomic.

In plus, cererea pentru tutun nu este acoperita de oferta interna, iar acest produs a contribuit la cresterea deficitului de comert extern la peste o mie de milioane de euro in primele 11 luni ale anului 2006.

Ministrul Vladescu nu a vrut sa ia in seama, cand a impus pretul minim pentru cea mai vanduta categorie de tigari, nici Consiliul Concurentei, care a catalogat masura ca anticoncurentiala, si nici opinia lui Jonathan Scheelee. Oficialul european declara la momentul respectiv ca prevederile Codului fiscal contravin politicilor economice comunitare. Masura afecteaza doar micii producatori, caci, prin cresterea pretului, fumatorii de "Carpati" se vor orienta fie spre piata neagra, fie spre oferta marilor producatori care isi permit sa ajusteze preturile treptat. Intrarile ilegale de tigarete s-au dublat in 2006, ceea ce a condus la scaderea vanzarilor societatilor care au in portofoliu mai multe marci ieftine.

Ministerul Agriculturii refuza sa mareasca subventiile acordate acestui sector agroalimentar, astfel ca cei mai multi cultivatori de tutun vor disparea de pe piata. Motivul este simplu: tutunul romanesc va fi mai scump decat cel importat, in conditiile in care taxele vamale pentru schimburile comerciale cu statele membre ale Uniunii au disparut. Procesatorii de tigarete vor fi tentati sa importe din tari ca Spania, Italia sau Grecia, care produc ieftin.

Reprezentantii Societatii Nationale a Tutunului (SNTR) au solicitat Ministerului Agriculturii, Apelor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) sa mareasca subventia acordata cultivatorilor de tutun pana la un nivel care sa asigure un grad de profitabilitate necesar infiintarii de noi culturi. Insa subventiile la tutun pentru 2007 sunt in faza de proiect de hotarare de guvern, astfel ca fermierii nu pot incheia contracte cu furnizorii de seminte sau cu fabricile de tigarete.

Investitie neprofitabila

Suma necesara pentru Romania privind subventia ce trebuie acordata de catre stat producatorilor de tutun trebuie sa fie intre 1,55-2,24 euro/kg, potrivit reprezentantilor Consiliului pe produs. Statul acorda producatorilor si un sprijin de 972 de lei pe hectar.

In anul 2006, sprijinul financiar brut acordat de statul roman cultivatorilor de tutun a fost de 2.500 mii de lei, ceea ce reprezinta circa 1.000 de lei pe hectar. Infiintarea culturii, lucrarile agricole, tratamentele chimice totalizeaza 2.700 de lei. In cazul unei productii de doua tone pe hectar rezulta o cheltuiala de 1,35 de lei pe kilogramul de tutun uscat. Suprafata de tutun cultivata in 2006 a fost de 1.357 de hectare, de pe care s-au recoltat 1594 tone de tutun, ceea ce reprezinta o productie medie de 1.754 kilograme pe hectar.

Avertizari

Daca MAPDR nu va da curs solicitarilor producatorilor de a mari cuantumul subventiilor pana la un nivel comparabil cu cel din celelalte state membre ale UE, majoritatea cultivatorilor s-ar putea orienta catre alte sectoare agricole. ,,Toti partenerii nostri ne intreaba care va fi cuantumul subventiei. Oamenii trebuie sa isi faca niste calcule. Daca nu se mareste subventia, vor disparea cultivatorii de tutun", avertizeaza Antonello Celestini, presedintele Galaxy Tobacco.

Pozitia lui Celestini este sustinuta si de Stelian Sandulescu, membru in Consiliul pe produs. ,,Neacordarea subventiei de catre stat va duce la disparitia acestei culturi. Totodata, se vor pierde subventia acordata de Comunitatea Europeana, precum si cota de tara", ne-a declarat Stelian Sandulescu.

Unde-i lege, e tocmeala!

Legislatia romaneasca cu privire la comercializarea tutunului ii defavorizeaza pe micii producatori, in raport cu principalii jucatori din industrie la nivel mondial. Nivelul maxim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari este de 91% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Astfel, cea mai ieftina tigara comercializata in Romania nu poate avea un pret mai mic de 3,15 lei pe pachet, chiar daca investitiile producatorului pot fi recuperate cu profit la un pret de vanzare mai mic. Consumatorii cu venituri mai mici se orienteaza catre tigaretele de contrabanda, care pot fi cumparate mult mai ieftin, sau spre marcile companiilor multinationale, care isi permit sa ofere preturi similare pentru produse din segmentele medium si premium.

,,S-a inregistrat un fenomen specific romanesc: contrabanda cu marci ieftine s-a dublat, pentru ca in Ucraina, Republica Moldova, Serbia aceste tigarete sunt de trei ori mai ieftine", a explicat Gila Lazar, directorul Corporate Affairs al JTI Romania. Acciza minima a urcat preturile marcilor din segmentul low cu aproape 7 lei, in timp ce pe segmentele medium si premium scumpirea a fost de doar 3 lei. Iar daca micii producatori au fost nevoiti sa ridice preturile, marii jucatori si-au permis ajustarea treptata a tarifelor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.