Investitorii care isi vor plasa banii in proprietati imobiliare romanesti ar putea inregistra, in mai putin de cinci ani, un randament de 100%, in conditiile in care, potrivit standardelor occidentale, preturile de pe piata sunt inca scazute, titreaza portalul britanic specializat homesgofast.com

"Investitorii aflati in cautare de piete imobiliare ale caror preturi sa fie incredibil de scazute vor trebui sa se concentreze asupra Romaniei, dupa ce aceasta a aderat, la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeana (UE). La 17 ani de la prabusirea regimului comunist, cererea, pe piata imobiliara romaneasca, este in continua crestere", noteaza publicatia amintita.

Potrivit portalului britanic, citat de NewsIn, investitorii in imobiliare si toti cei cu o buna intuitie a afacerilor privesc Romania ca pe un loc ideal pentru plasamente imobiliare. "Pe o piata emergenta, unde preturile pornesc de la mai putin de 15.000 de lire sterline, nu este de mirare ca investitorii si-a putea dubla banii investiti in mai putin de cinci ani", se mai spune in articolul publicat de homesgofast.com.

Estimarile pozitive privind randamentele sectorului imobiliar romanesc sunt impartasite si de catre consultantul senior in cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Victoria Linca. Acesta considera ca gradul de atractivitate al pietei imobiliare romanesti va ramane ridicat pentru investitori inca cinci-zece ani.

"O investitie cu un randament bun pe piata rezidentiala de lux se recupereaza, in prezent, in circa zece ani. Dupa integrare este posibil ca acest interval sa se extinda la circa 13 ani", a precizat acesta citat de NewsIn. Dupa integrarea in UE, investitiile se vor orienta spre constructia de locuinte, schimband sensul unei tendinte care a aratat o preferinta pentru spatiile de birouri, spun specialistii. "In acest fel va creste oferta si vor scadea preturile", a explicat Linca.

Oferta de lux depinde de zonele "sic" din Bucuresti

Piata imobiliara rezidentiala de lux din Bucuresti se caracterizeaza atat prin locuinte cu amplasament bun sau cu un element de unicitate, cum este o vedere deosebita, cat si prin locuinte care ofera suprafete ample, de peste 300 de metri patrati si terase foarte largi

Locatii de lux, in Bucuresti, pot fi considerate Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Herastrau. "Centrul este, de asemenea, foarte cautat, dar acolo nu exista spatiu disponibil pentru constructii noi, iar cele existente sunt ocupate". Locuintele din nordul Bucurestiului au preturi care pot ajunge la 2.500-2.600 de euro.

Oferta de apartamente de lux de tip penthouse, cu spatii si terase largi, in Bucuresti este in crestere, desi pretul pentru o astfel de locuinta poate depasi un milion de euro, potrivit companiilor imobiliare. "In prezent, zona cea mai cautata pentru penthouse-uri este Scoala Herastrau, in Bucuresti, datorita vederii catre parcul Herastrau. Preturile, in zona, sunt, pentru un penthouse, intre 500.000 si 800.000 de euro, in care este inclus, de obicei, un loc de parcare sau doua. De asemenea, interesante pentru penthouse-uri mai sunt zonele Aviatorilor si Primaverii. In Primaverii sunt mai putine penthouse-uri, dar preturile sunt mai mari, respectiv de 800.000 - 1.200.000 de euro, acestea fiind foarte cautate in zona", declara in luna iulie, consultantul in cadrul departamentului rezidential al companii imobiliare Colliers, Simina Istrate.

Cresterea turismului trage in sus piata imobiliara

Piata de achizitii si inchirieri de proprietati imobiliare din Romania devine cu atat mai atractiva cu cat datele unui studiu elaborat de firma Marketing Research & Communication Group (MRCG) arata ca numarul romanilor care isi petrec vacantele in Romania creste de la an la an. Acest avant al pietei locale a inchirierilor, combinat cu numarul in crestere al turistilor straini care viziteaza Romania, face ca imobiliare romanesti sa fie cu atat mai atractie din punct de vedere investitional.

"Circa 91% dintre romani isi petrec vacantele in tara, pe litoralul Marii Negre, la Brasov si pe Valea Prahovei, precum si in alte locuri din Muntii Carpati si doar in jur de 9% prefera sa mearga in afara tarii, in special in Grecia, Italia, Spania si Germania", noteaza portalul britanic.

Potrivit directorului homesgofast.com, Nicholas Marr, situatia de pe piata imobiliara romaneasca este similara celei din Cehia din urma cu cativa ani. "Priviti doar cum s-a dezvoltat Praga din punct de vedere imobiliar si cum investitiile straine directe atrase au facut ca preturile de pe piata sa creasca. Toate datele indica faptul ca in Romania lucurile se vor petrece intr-o maniera similara. Romania dispune, inca, de mana de lucru ieftina, preturile la imobiliare sunt inca scazute si, pe langa asta, Romania este o destinatie atractiva pentru turisti. Aderarea la UE si cresterea economica vor face ca cererea de pe piata imobiliara sa creasca, ceea ce va determina si cresterea preturilor", a spus Marr..


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.