Romania asteapta investitorii straini sa-i modernizeze statiunile balneoclimaterice

Desi ofera conditii de 0 stele, statiunile balneare se vand destul de scump, avand in vedere ca o noapte de cazare cu mic-dejun inclus ajunge pana la 100 de euro. La asa preturi, nici turistii nu prea se inghesuie. Resursele Romaniei nu sunt exploatate mai deloc, cu toate ca tara noastra detine 40% din potentialul balnear al Europei. Reprezentantii din domeniu se agata de momentul 1 ianuarie 2007, cand spera ca strainii sa vina sa ne modernizeze hotelurile si bazele de tratament.

Reprezentantii patronatelor din domeniul balnear sunt extrem de nemultumiti de investitiile facute in acest domeniu. Rodica Pencea, director executiv al Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR), ne-a declarat ca "foarte multe baze de tratament din statiunile balneare nu au mai avut nici un fel de imbunatatire din 1980", ceea ce inseamna ca echipamentele sunt foarte uzate. Ea a precizat ca au fost aduse imbunatatiri doar in statiunile care s-au privatizat, cum ar fi Herculane, Felix, Tusnad, Buzias, restul asteptand aderarea la UE.

Si purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu ne-a declarat ca "pana acum turismul balnear a fost sustinut artificial prin sindicate si prin casele de pensii, pe bani putini si subventionat". El a explicat ca "dupa 2007 subventiile vor fi eliminate, iar turismul sindical va reprezenta aproximativ 20%, urmand sa scada si mai mult in urmatorii ani, pentru ca nu este incurajat in Uniunea Europeana". In opinia lui, majoritatea ofertelor pentru statiunile balneare vor veni prin agentiile de turism. "Pana acum, in extrasezon, circa 75-89% dintre turisti veneau prin sindicate si prin casele de pensii, iar in plin sezon, respectiv iarna si vara, aproximativ 50%", a mai spus purtatorul de cuvant al ANAT.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.