Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, primii 10 investitori straini in Romania sint OMV, Renault, Mittal Steel, Siemens, Rompetrol, Rompetrol Rafinare, A&D Pharma, Zapp, Cosmote, Mobifon, Carrefour. Din sectorul energetic, in Top 30 mai apar si nume precum Lukoil, MOL, Enel. Sectorul bancar este reprezentat de catre Raiffeisen Group, Unicredit, ABN AMRO, CITIBank, Finansbank, Piraeus, AVIVA, Egnatia Bank, Alpha Bank, BDR sau Erste.

In lista sint reprezentate si companiile din domeniul constructiilor, un sector in plina dezvoltare, alimentat de explozia pietei imobiliare de anul acesta, la fel ca retail-ul, IT&C, industrie grea, companii farmaceutice si alimentare. IT-ul se distinge atit datorita investitiilor de tip greenfield, cit si prin preluarea unor firme mai mici. Cosmote a investit, de exemplu, peste 268 milioane de dolari in timp ce Adobe a preluat Interakt pentru o suma estimata la 20 milioane de dolari. Gigantul austriac de telecomunicatii si echipamente tehnologice, Siemens, ocupa locul 4 in top, cu un volum al investitiilor de aproape 500 de milioane de dolari.

Domeniul imobiliar, vedeta schimbarilor pe piata

Analistii sustin ca domeniul imobiliar a fost, anul acesta, vedeta investitiilor si schimbarilor pe piata romaneasca. "Interesul se va diminua odata cu alinierea veniturilor si preturilor la nivelul Uniunii Europene, dar mai avem un drum lung pina atunci", declara analistul financiar Matei Paun. GLL Real Estate a achizitionat in acest an cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza cu 80 milioane de euro iar HeidelbergCement a investit in piata locala de constructii peste 270 milioane de euro incepind cu 1998. Piata de profil a crescut cu 30% in 2006, ceea ce justifica si valul de interes din partea investitorilor straini. Compania franceza Saint-Gobain si-a adus in Romania patru din cele cinci divizii ale sale, dintre care una singura cumuleaza investitii de 30 milioane euro.

Incurajari de la Banca Mondiala

Romania s-a bucurat in acest an de o atentie destul de mare din partea investitorilor straini, sumele atrase fiind semnificative. In 2006, Romania a fost cotata de Banca Mondiala drept tara cu cele mai mari imbunatatiri aduse mediului de afaceri. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) prevede o cifra record a investitiilor straine in 2006, de 6,2 miliarde de euro. In acelasi timp, un studiu al UNTDC arata ca tara noastra a atras, anul trecut, jumatate din investitiile destinate Sud-Estului Europei. In acest moment, ARIS monitorizeaza 56 de proiecte de investitii cu o valoare cumulata de peste 1,8 miliarde de euro. Proiectele sint dezvoltate in industria producatoare de masini, in domeniul surselor alternative de energie, industria textila si in dezvoltari imobiliare.

Pe de alta parte, insa, ultimul raport al Raiffeisen Research concluzioneaza ca suma totala a investitiilor in regiunea sud-europeana este cu mult mai mica in comparatie cu cea investita in zona central europeana: 1.000 euro pe cap de locuitor comparativ cu 2.900 euro.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.