Comisia de privatizare a CEC va trimite, in doua saptamani, celor doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC scrisorile cu ultima forma a contractului aprobata de Executiv, urmand ca in termen de opt zile bancile sa depuna ofertele financiare imbunatatite.

"Vom trimite celor doua banci forma finala a contractului de privatizare. in principiu, in trei saptamani vom avea ofertele finale pentru cumpararea CEC", a declarat presedintele Comisiei de privatizare, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, citat de NewsIn.

Forma finala a contractului de privatizare a CEC ar trebui sa contina decizia Guvernului roman referitor la o eventuala renuntare a pachetului de 25% detinut la CEC si dupa privatizare. seful Comisiei de privatizare a CEC, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara in luna octombrie ca "problema in aceasta privatizare consta in modalitatile prin care statul roman incearca sa pastreze pachetul de actiuni de la CEC".

Ultima reuniune a Comisiei de privatizare a CEC de la inceputul lunii octombrie a dezbatut nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati. De asemenea, s-a discutat despre viitorul cotei detinute de statul roman la CEC in cazul unei fuziuni cu filialele romanesti a bancii castigatoare", declara la acel moment Vladescu.

Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC, OTP Ungaria si National Bank of Greece, a fost 31 august.

Ulterior, termenul a fost amanat, dupa ce cei doi investitori interesati de CEC au cerut rezultatele financiare pentru primul semestru calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS. Consultantul selectat pentru CEC, KPMG, a finalizat, in septembrie, auditul rezultatelor financiare ale bancii pentru primul semestru, iar Comisia este asteptata sa le trimita celor doi investitori termenii de depunere a ofertelor financiare imbunatatite.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.