Cu o echipa de specialisti experimentati in diverse domenii si o suma initiala de 50.000 de euro se poate demara un business in consultanta

"In Romania s-au cheltuit doar 75% dintre fondurile totale care au venit, pe de o parte, pentru ca nu s-a facut publicitate, dar si pentru ca nu au existat firme de consultanta. Deci, este loc pe piata pentru astfel de firme, dat fiind ca in prezent nu se acopera toate domeniile si pentru ca sint foarte putini specialisti", afirma Adrian Rada, Managing Partner, Management Consulting Group, companie din Sibiu care ofera servicii de consultanta pentru proiecte PHARE si SAPARD, audit, management strategic si proiecte credite finantare.

Care este, de fapt, procedeul? Compania de consultanta identifica posibilitatile existente pentru cofinantarea investitiilor din fondurile Uniunii. Totodata, firma se ocupa de intocmirea proiectelor si a aplicatiilor impreuna cu documentatia necesara. Nu in ultimul rind, compania de consultanta ofera asistenta atit pe parcursul procedurilor de aplicare, cit si dupa semnarea contractului de finantare.

"Clientul vine cu banii si ideea, iar firma de consultanta il ajuta sa puna ideea respectiva in practica. Firma se ocupa de toata documentatia pentru diversele tipuri de proiecte", spune Cristiana Ganea, consilier juridic la Artis Consult Management Group, firma bucuresteana care ofera consultanta in afaceri si management, consultanta juridica, proiecte de fezabilitate, precum si obtinere de fonduri nerambursabile. Dar "clientul care vine la firma trebuie sa aiba imaginea a ceea ce vrea sa faca, iar firma ii spune daca ideea respectiva este operativa", precizeaza Adrian Rada.

Cum deschizi firma

O astfel de firma poate fi deschisa, conform legislatiei in vigoare, ca orice societate de tip SRL. Societatea trebuie inregistrata la Registrul Comertului, unde isi precizeaza domeniul de activitate: consultanta. Inregistrarea costa 10 milioane de lei vechi. "Sansele de dezvoltare a afacerii sint mari, problema este aceea de a sti pe ce piata activezi, ce vinzi, cui te adresezi. Solutia de succes o reprezinta specializarea pe un anumit domeniu. Pe SAPARD au existat 300 de firme in Romania", spune Rada. Cu toate acestea, Claudia Caplescu, reprezentant al PDE Strategii si Investitii Externe, companie care ofera servicii de consultanta pentru afaceri si management, sustine ca problema pietei este faptul ca "este organizata pe fiecare domeniu in parte, neexistind nici o firma care sa ofere consultanta completa".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.