In ultimele luni ale anului, romanii au consumat "pe rupte" din import, reusindu-se "performanta" ca intr-o singura luna, diferenta dintre importurile si exporturile de bunuri sa creasca cu aproape 868 milioane de euro, cat in trei luni si jumatate de la inceputul lui 2004, arata datele dintr-un comunicat BNR. In total, in 2004, deficitul de cont curent s-a ridicat 4,4 miliarde de euro, cu aproape 44 la suta mai mult decat in 2003. Analistii sustin ca de vina pentru adancirea atat de rapida a deficitelor externe este scaderea cursului euro in fata leului, care ieftineste in mod artificital importurile si scumpeste exporturile.

Practic, daca anul trecut importatorii care aduceau rosii in Romania la un pret de 3 euro/kilogram trebuiau sa scoata din buzunar 123.000 lei, acum suma a scazut cu 15.000 lei la fiecare kilogram de rosii. La polul opus, exportatorii si-au mai pierdut din interesul pentru pietele din strainatate, deoarece, in echivalent lei, pretul de export este din ce in ce mai mic. "Cresterea deficitului s-a accentuat in ultimele luni ale lui 2004, pe fondul aprecierii bruste a leului. Datele privind balanta de plati infirma afirmatiile potrivit carora, cresterea importurilor datorata aprecierii cursului se va manifesta cu cateva luni intarziere", sustine profesorul Daniel Daianu.

Se asteapta deficite lunare de 1 miliard de euro pe luna

Analistii economici avertizeaza ca daca leul va continua sa-si arate muschii in acelasi ritm fata de euro, indicatorii economici ai Romaniei ar putea sa se deterioreze atat de tare incat sa puna pe fuga orice investitor strain, cu tot cu banii plasati in tara. Analistii incearca sa gaseasca motive pentru care deficitele externe nu vor creste si in lunile urmatoare in acelasi ritm - de 1 miliard de euro pe luna, fapt ce va conduce la un deficit de cont curent, in 2005, de patru ori mai mare decat in 2004. "In prezent, nimic nu se intampla care sa indice o schimbare de directie in privinta deficitelor externe. Practic, nu putem sa consumam mai mult decat producem la nesfarsit. Cand deficitul se va reechilibra, va fi dureros", avertizeaza Matei Paun, analist la BAC Consulting.

El sustine ca amenintarea expansiunii importurilor nu va fi inlaturata atata vreme cat firmele private nu fac eforturi pentru a fi mai competitive, iar cele de stat nu sunt restructurate. Insa profesorul de economie Daniel Daianu sustine ca este posibil ca in absenta unor reforme, deficitul de cont curent sa se ajusteze. Insa pretul va fi platit de moneda nationala, care va reveni la tendinta de depreciere. "Daca deficitele externe vor continua sa creasca in acelasi ritm din cauza aprecierii leului, vom vedea cifre care vor pune pe ganduri institutiile financiare, dar si operatorii interni. Prin urmare, investitorii de capitaluri speculative ar putea decide sa-si retraga banii din Romania in a doua parte a anului, ceea ce va crea presiuni pe curs in sensul deprecierii leului. Ipoteza pare sa fie confirmata si de cursul mediu de 39.000 lei luat in calcul pentru stabilirea bugetului pe 2005, mai mare decat cotatiile actuale", spune Daianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.