Un teren sau o cladire nu va putea reprezenta mai mult de 10% din valoarea acestor rezerve

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va modifica normele privind rezervele tehnice pentru asigurarile de viata, astfel incat asiguratorii sa fie obligati sa constituie rezerve tehnice, inclusiv matematice, la un nivel care sa le permita onorarea tuturor obligatiilor asumate prin contractele de asigurare. Noile reglementari vor intra, cel mai probabil, in vigoare incepand de anul viitor.

Rezerva de daune, calculata lunar

Cuantumul acestor rezerve se va calcula plecandu-se de la o evaluare actuariala prospectiva, suficient de prudenta, luand in considerare toate obligatiile viitoare, pentru fiecare contract de asigurare existent, incluzand, printre altele, toate beneficiile garantate, inclusiv valorile de rascumparare garantate. De asemenea, rezerva de prime se va calcula lunar.

Legea va prevedea ca aceasta rezerva sa fie calculata separat pentru fiecare contract de asigurare. Si rezerva de daune se va constitui lunar pentru daunele raportate si in curs de lichidare si va fi calculata pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat, plecandu-se de la cheltuielile previzibile care vor fi efectuate in viitor pentru lichidarea acestor daune. Si aceasta rezerva va fi actualizata lunar, in baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel incat fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea platii acestor daune.

Dupa cum am precizat si cu alte ocazii, nu orice fel de active vor fi admise pentru acoperirea rezervele tehnice brute in cazul asiguratorilor care au dreptul sa practice asigurarile de viata. Din categoria investitiilor vor fi admise, in principal, titlurile de stat si bonurile de tezaur emise de statele membre UE, titlurile emise de organisme financiare internationale, cele emise de autoritati ale administratiei publice locale.

Tot din aceasta categorie fac parte si obligatiunile si alte instrumente ale pietei monetare si de capital tranzactionate pe o piata supravegheata, actiunile si alte participatii cu randament variabil tranzactionate pe o piata supravegheata, sau unitatile in organisme de plasament colectiv in valori mobiliare si alte fonduri de investitii, depozitele si conturile curente la institutii de credit, terenurile, constructiile in proprietatea societatilor si imprumuturile acordate.

Din categoria creantelor fac parte, printre altele, cele de la asigurati si intermediari, rezultate din operatiuni de asigurare directe si acceptari in reasigurare, cele de la reasiguratori, partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate in reasigurare sau dobanzile de incasat, aferente activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute. Tot din categoria activelor in cauza mai fac parte si cele corporale, altele decat terenurile si constructiile, dar evaluate pe baza amortizarii prudentiale, cheltuielile de achizitie reportate si disponibilitatile din casierie.

Plafon de 50% pentru investitii in actiuni

Dar CSA impune si reguli stricte in ceea ce priveste "dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute", impunand cuantumuri maximale pentru anumite tipologii de investitii. Astfel, asiguratorul va putea investi maximum 50% din rezervele tehnice brute in valori mobiliare, actiuni, obligatiuni si alte instrumente ale pietei de capital tranzactionate pe o piata reglementata si supravegheata si titluri de participare la organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, cu conditia de a nu se depasi 5% pentru actiuni si alte titluri negociabile tratate ca actiuni, obligatiuni, titluri de credit si alte instrumente ale pietei monetare sau de capital, precum si titluri de participare la organisme de plasament colectiv in valori mobiliare emise, apartinand aceleiasi entitati.

In cazul terenurilor si constructiilor, plafonul maxim admis este de 40%, cu respectarea conditiei ca o cladire sau un teren sa nu depaseasca 10% din rezervele in cauza, regula aplicabila si in cazul mai multor cladiri sau terenuri, suficient de apropiate unele de altele pentru a fi considerate efectiv ca o singura investitie.

Deosebit de interesant e faptul ca asiguratorii nu vor putea avea depuse mai mult de 25% din rezervele tehnice brute la o banca, sau mai mult de 3% in disponibilitati in casierie. Plafonul maxim admis in banci nu va putea depasi 90% din rezervele tehnice brute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.