O jumatate de milion de fermieri au ratat afacerea vietii lor, oferita gratis de aderarea la UE

Ieri a expirat termenul pina la care fermierii romani puteau solicita cota de lapte. Cine nu a depus cerere poate sa-si ia la revedere de la vinzarea laptelui. Fara cota nu se poate livra, astfel incit laptele va trebui consumat numai in gospodarie. Pentru ca nu au fost bine informati, dar si pentru ca au fost prea tematori, proprietarii de vaci se vor vedea de acum in situatia de a arunca laptele sau de a cumpara o cota pe care o puteau obtine gratis.

"Multi au asociat cota cu cea din perioada comunista cind erau nevoiti sa dea statului o anumita cantitate de lapte. Din aceasta cauza s-au temut sa depuna cerere. Acest lucru nu s-ar fi intimplat insa daca ar fi fost mai bine informati de autoritati", a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui.

Drept de proprietate

Cu o simpla cerere depusa la primaria din comuna, fiecare dintre cei peste 1,5 milioane de proprietari de vaci din Romania putea obtine dreptul de a vinde lapte incepind cu 1 aprilie 2007. Fermierul putea solicita o anumita cota in functie de numarul de animale detinute. Astfel, un taran care are o vaca putea solicita de exemplu o cota de 5.000 de litri pe care sa-i vinda intr-un an. Chiar daca nu va avea posibilitatea de a livra aceasta cantitate (consuma mai mult in gospodarie sau cu hrana unui vitel), el va avea posibilitatea de a vinde sau inchiria o parte din cota si astfel sa obtina un profit doar ca urmare a completarii unei cereri. Fermierii au si drept de proprietate asupra cotei, avind posibilitatea de a o vinde, a o inchiria si chiar de a o lasa mostenire.

Va exista o piata a cotelor peste un an

Pe de alta parte, cei care nu au fost destul de inspirati sa solicite cota se vor vedea in situatia de a cumpara una. In aceasta situatie sint peste 500.000 de fermieri pentru ca doar un milion au depus cerere. Acestora li se vor adauga si cei care vor investi incepind de anul viitor si care vor avea nevoie de anumite cantitati de lapte pe care sa le poata comercializa.

"Pe linga grupurile israeliene care au demarat deja unele investitii in ferme de vaci, mai sint mai ales in zona Transilvaniei fermieri mijlocii care se vor dezvolta si vor fi buni clienti pentru taranii care au dobindit acum cote de lapte. Poate nu anul viitor, dar peste doi ani vom avea o piata a cotelor. Deocamdata nu se vehiculeaza o suma pentru achizitionarea unei cote, dar dupa stabilirea exacta a proprietarilor acestora vor aparea si cei dornici de a le cumpara", a spus Steriu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.