Fondurile de actiuni si cele diversificate au fost cele mai atractive pentru investitori, reiese din datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. "Mentinandu-se in topul atractivitatii, fondurile diversificate si cele de actiuni reusesc practic sa-si dubleze nivelul activelor nete", potrivit unui comunicat al UNOPC. In luna septembrie, fondurile diversificate si-au mentinut pozitia de lider de piata, cu o cota de 40%, pe pozitia urmatoare plasandu-se fondurile de actiuni, care detin 27,8% din total.

Aceste categorii de fonduri detin cumulat peste 67% din piata, fiind urmate de fondurile monetare (20,1%) si fondurile de obligatiuni (12,1%). Cele mai ridicate randamente au fost inregistrate pentru fondurile diversificate si cele de actiuni. In cazul fondurilor diversificate, randamentul a fost de 5,4%, iar pe ultimile 12 luni, de 12,6%, aproape dublul inflatiei pe aceeasi perioada. Performanta fondurilor de actiuni a fost de 5,9%, aproape cat rata anuala a inflatiei, si de 17,1% in 12 luni, conform UNOPC.

Active totale la peste 500 milioane lei

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii totalizau, la finele lunii septembrie, 533 milioane de lei, cu 57% peste nivelul consemnat la finele anului trecut. Exprimata in moneda europeana, valoarea activelor nete a depasit 150 milioane de euro, cu 63% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, in conditiile unei aprecierei cu 4% a leului fata de euro.

Volumul intrarilor nete de capital, calculat ca diferenta dintre nivelul subscrierilor si cel al rascumpararilor, a insumat in luna septembrie 22,3 milioane de lei (6,3 milioane de euro), pe ansamblul fondurilor deschise.

Nivelul intrarilor nete ale fondurilor de obligatiuni, cumulat cu cel al fondurilor monetare, este, pentru prima data in acest an, superior celui inregistrat de celelalte doua categorii. De la inceputul acestui an, valoarea totala a intrarilor nete a fost de 86 milioane de lei (25 milioane de euro). Pe piata fondurilor deschise activau, la sfarsitul lunii august, 32 de entitati, fata de 19, la sfarsitul anului trecut.

Pentru fondurile inchise, activele au ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 198,43 milioane de lei. Activul net la nivelul industriei fondurilor mutuale totaliza, in perioada ianuarie-septembrie, 731,88 milioane de lei. Numarul investitorilor a ajuns la 75.681, din care 75.567 au realizat plasamente in fonduri deschise. Pe tipuri de fonduri, cele mai mari cresteri ale numarului de investitori in acest an s-au inregistrat pentru fondurile de actiuni (11,9%) si de obligatiuni (8,5%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.