Inflatia in 2007 o va depasi pe cea din 2006. Deficitul de cont va continua sa creasca agresiv

Desi a apreciat rezultatele economice obtinute in 2006, Fondul Monetar International continua sa afiseze o viziune sceptica in privinta evolutiei deficitului de cont si a inflatiei in urmatoarea perioada. "Ne preocupa deficitul de cont si cresterea preturilor in 2007", a declarat ieri Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei FMI la Bucuresti.

Oficialii Fondului estimeaza pentru sfarsitul anului o valoare a deficitului de cont curent de 10,5% din PIB (de la 8,7% in 2005) si respectiv o inflatie de 5,7%. In privinta anului viitor, deficitul de cont ar putea urca pana la 13% din PIB, in timp ce cresterea preturilor va depasi 6,5%. Banca Nationala a stabilit pentru 2006 o tinta de inflatie de 5%, iar pentru 2007 de 4%, plus sau minus un punct procentual. Previziunile oficiale evidentiaza pentru anul in curs o valoare a deficitului de cont de 9%.

Cresterea preturilor administrate, efect in 2007

Rezultatele bune in privinta dezinflatiei au fost sustinute in principal de amanarea majorarii preturilor administrate, a mai spus Van der Mensbrugghe. Reprezentantul FMI a adaugat insa ca o eventuala majorare a preturilor administrate in 2007 va avea efecte serioase asupra preocesului de dezinflatie. "Daca deficitul bugetar aferent anului viitor va fi cuprins intre 2% si 2,5% din Produsul Intern Brut, cresterile salariale le vor depasi pe cele din 2006 si avand in vedere majorarea preturilor administrate, inflatia ar putea fi cuprinsa intre 6,5% si 7%", a explicat seful delegatiei FMI de la Bucuresti.

Guvernatorul Isarescu declara recent ca introducerea taxei pe viciu, precum si majorarea accizelor vor avea efecte si in prima jumatate a anului viitor. Pentru acest an, FMI anticipeaza un nivel al inflatiei care se incadreaza in tinta stabilita de BNR, de 5% plus/minus un punct procentual. Pentru 2007, BNR are un obiectiv de 4% plus/minus un punct procentual. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) considera ca inflatia va cobori in urmatorii doi ani cu cate un punct procentual, urmand sa fie de 4,5% in 2007 si 3,5% in 2008. La finele acestui an, rata inflatiei ar putea ajunge la 5,5%, potrivit variantei preliminare a prognozei de toamna realizate de CNP, cu o jumatate de punct procentual sub nivelul anticipat la inceputul acestui an.

Deficitul de cont ramane marea problema

Reprezentantii Fondului Monetar au reafirmat temerile in legatura cu expansiunea deficitului de cont. "Pentru 2007 recomandam echilibru bugetar pentru a preveni majorarea deficitului de cont curent care, avand la baza un deficit bugetar de 2,5%, ar putea ajunge la 13% din PIB", considera van der Mensbrugghe.

El a precizat ca, pentru acest an, FMI a recomandat Guvernului echilibru bugetar. "Ar fi imprudent la un surplus bugetar de 1,6% in luna septembrie atingerea unui deficit bugetar de 2,5% la finele anului", a afirmat seful delegatiei FMI prezente la Bucuresti.
In acelasi timp, FMI isi mentine recomandarea facuta la inceputul anului. Astfel, potrivit institutiei americane, in 2006 deficitul bugetar ar trebui sa inregistreze o valoare apropiata de 0.

Reteta clasica: politica salariala si fiscala prudenta

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, marti, cu o delegatie FMI, condusa de seful Misiunii Fondului la Bucuresti, expertii aratand ca Romania trebuie sa duca, in 2007, politici salariale si fiscale prudente si ca exista o ingrijorare fata de cresterea peste asteptari a deficitului de cont curent. "Si in 2007, Romania trebuie sa duca o politica salariala si fiscala prudenta, precum si o politica monetara adecvata in continuare reducerii inflatiei.

Daca in acest an, finantarea deficitului de cont curent nu a ridicat probleme, datorita intrarilor de capital din investitii straine directe si din privatizari, pe viitor este posibil sa apara dificultati in finantarea acestui deficit de cont curent", precizeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.