Daca pana mai ieri vorbeam de credite in dolari sau euro, iar banca centrala se chinuia sa ne convinga sa facem imprumuturi in lei, desi dobanzile la momentul acela erau infinit mai impovaratoare, acum Romania trece la alt trend. Din urma vin puternic credite in monede ale unor state cu inflatii foarte mici si dobanzi pe masura. Colectia de toamna-iarna a bancilor include si creditele exotice.

Daca pana acum cateva luni romanii se puteau imprumuta doar in trei valute: lei, euro si dolar, acum au la dispozitie alte doua monede nonconformiste: francii elevetieni si yenii japonezi. Bancherii spera sa cucereasca o cota de piata cat mai mare prin aceasta oferta, extrem de atractiva prin dobanzile foarte mici.

Analistii economici atrag insa atentia ca dezavantajele unui astfel de imprumut nu sunt deloc de neglijat.

Pentru a iesi in evidenta si a castiga cat mai multi clienti, bancherii au inceput sa lanseze linii de produse exotice. Creditul ipotecar in yeni japonezi este ultima gaselnita, dupa ce piata a fost invadata de ofertele in franci elvetieni. Dobanda de referinta sunt: pentru yenul janponez (JPY) - 0,25%, pentru francul elvetian (CHF) - 1,50%, pentru euro (EUR) - 3% iar pentru dolar (USD) - 5,25%.

Bancile spera sa aiba succes cu aceste produse datorita dobanzilor extrem de atractive. Pentru yeni, de exemplu, dobanzile sunt cele mai scazute din lume. Finantistii ii sfatuiesc totusi pe romani sa nu se lase pacaliti de cifrele mici.

"Indiferent de moneda, alta decat leul, riscul valutar e acelasi. (...) Ok, voi accesa un credit in valuta. Eu, ca solicitant si purtator de povara, de rambursare, ca sa zic asa, ar trebui sa ma asigur ca am venituri in acea moneda pentru a evita riscul valutar", a declarat Florian Libocor, bancher.

Analistii se asteapta ca yenul sa se aprecieze considerabil incepand cu 2007, pentru ca economia japoneza da semne de revigorare, dupa ce ani de zile a stagnat.

Adrian Vasilescu, purtator de cuvant al guvernatorului BNR, a declarat: "Eu cred ca e bine sa se judece, cine face un astfel de imprumut, in functie de contractul pe care-l incheie. (...) Nu stiu daca cine castiga azi va mai castiga si maine".

Imprumut in yeni: - 30.000 euro; comision de urmarire 0,20% = 720 euro/an, comision de urmarire 0,20 % = 21.600 euro/30 de ani (conform datelor furnizate de www.ghiseulbancar.ro).

Pe langa riscul valutar, creditele nonconformiste mai au un dezavantaj: comisioanele practicate de banci pentru administrarea imprumuturilor sunt destul de piperate. in aceste conditii, imprumuturile in euro sunt cele mai recomandate de specialisti, mai ales pe termen lung.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.