Decizia ANRC de a reduce tarifele de interconectare cu cate 11,3% in patru etape incepand din septembrie a provocat revolta principalilor operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone

Dupa doua luni de la luarea acestei decizii de catre autoritatea in domeniu, anticiparile operatorilor arata diminuari ale veniturilor pe termen scurt si mediu.

Impactul reducerii tarifelor de interconectare asupra activitatii Orange Romania va fi unul \"considerabil\" atat pentru ultimele cinci luni ale anului 2006, cat si in urmatorii doi ani, fiind de asteptat o scadere a veniturilor si a profitului net, a declarat pentru Mediafax directorul pentru afaceri internationale si interconectare al operatorului, Dorin Odiatiu.

Reprezentantul Orange Romania nu a avansat o estimare privind cuantumul reducerii veniturilor si profitului net in acest an si in urmatorii doi ani. Orange Romania a raportat, pentru anul 2005, un profit brut de 1,17 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de anul precedent, in timp ce cifra de afaceri a urcat cu 26,4%, la 3,11 miliarde de lei.
Intrebat daca Orange va reduce, in urmatoarele luni, costul apelurilor initiate de abonatii operatorului catre Vodafone Romania, Odiatiu a afirmat ca managementul companiei va evalua la momentul potrivit aceasta decizie.

\"Scaderea costurilor convorbirilor presupune luarea unei decizii comerciale de catre fiecare operator in parte, in functie de conditiile din piata, de concurenta intre jucatorii din industria de telecomunicatii si, bineinteles, de strategia comerciala a fiecaruia\", a adaugat reprezentantul Orange Romania.

Reducere programata pe trei ani

Potrivit unei decizii anuntate la 10 iulie de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sunt obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, pana la 0,0503 euro/minut. In acest caz, tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca propriii abonati sa apeleze clientii Vodafone Romania si Orange Romania.

Taxa de interconectare a fost de 0,1 dolari/minut (0,0831 euro/minut), nivel stabilit la finele anului 2003. Incepand de vineri, 1 septembrie, tariful de interconctare a scazut la 0,0721 euro/minut.

Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a declarat, la data anuntarii deciziei de reducere a taxei, ca scaderea tarifelor de interconectare face posibila scaderea tarifelor la apelurile in alte retele, masura fiind in interesul utilizatorilor romani si al concurentei.

Potrivit datelor ANRC, cei patru operatori de telefonie mobila (Orange Romania, MobiFon, Telemobil si Cosmote Romania) aveau la sfarsitul anului trecut 13,35 milioane de utilizatori.

Vodafone pierde in dauna investitiilor

Contactati de Curierul National, reprezentantii Vodafone Romania isi mentin declaratiile facute cu doua luni in urma cu privire la decizia gresita a ANRC in conditiile in care \"aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de companie, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania\".

Mai mult, reprezentantii operatorului britanic de telecomunicatii considera ca aceste costuri sunt imposibil de sustinut in conditiile in care preturile cu amanuntul sunt printre cele mai scazute din Europa.
Contrar, reprezentantii Telemobil si Cosmote au declarat ca masura ANRC va influenta in mod pozitiv profitabilitatea acestor companii, fara sa ofere detalii.

Exercitiu de concurenta

Asa cum sustin reprezentantii ANRC, reducerea tarifelor de interconectare ar trebui sa conduca la diminuarea costurilor apelurilor initiate de abonatii altor operatori de telefonie mobila, cum ar fi Telemobil si Cosmote Romania, sau ai societatilor de televiziune prin cablu, catre clientii Vodafone si Orange Romania.

De altfel, unul din principalii operatori de televiziune prin cablu (CATV), RCS&RDS, a anuntat, la finele lunii aprilie, ca va reduce costul la convorbirile catre retelele mobile cu pana la 15% dupa ce hotararea ANRC privind scaderea tarifelor de interconectare va intra in vigoare.
Potrivit reprezentantilor RomTelecom, compania a inceput deja, de la 15 august, sa reduca tarifele, odata cu intrarea in vigoare a noului plan tarifar. \"Aceste tarife au valori diferite, dar toate mai reduse, in functie de pachetul de servicii pentru care clientul opteaza\", au spus reprezentantii principalului operator de telefonie fixa.

Vodafone numeste un nou director general al diviziei europene

Grupul britanic Vodafone l-a numit in functia de director general al diviziei responsabile pentru operatiunile desfasurate in Europa pe Vittorio Colao, care a ocupat o pozitie similara la trustul media italian RCS MediaGroup, transmite Reuters. Totodata, Colao va prelua si atributiile directorului general adjunct, Julian Horn-Smith, potrivit unui comunicat al Vodafone. Colao, in varsta de 44 de ani, se va confrunta cu o atmosfera tensionata si la Vodafone, unde actionarii exercita presiuni asupra directorului general Arun Sarin in vederea imbunatatirii performantelor grupului. Cotatia actiunilor Vodafone a atins niveluri minime in iunie 2004, cand Colao a parasit compania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.