Strategia fiscal-bugetara mareste taxele pe proprietate, munca si agricultura

La nici doua luni de la adoptarea Codului Fiscal, Ministerul Finantelor este aproape de finalizarea strategiei fiscal-bugetare pe termen mediu. Documentul nu are in vedere modificarea pentru urmatorii doi ani a cotei unice si a TVA, insa isi propune o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB pana la nivelul minim inregistrat in tarile din Uniunea Europeana (35% din PIB), pana in 2010. Pentru aceasta, Ministerul Finantelor propune cresterea din 2008 a taxelor pe proprietate si de mediu, a bazei de impozitare pe piata muncii si a fiscalitatii in agricultura.

"Strategia fiscal-bugetara pe termen mediu a fost finalizata", ne-a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. El spune ca, pentru cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB pana la nivelul tarilor UE, se are in vedere adoptarea unor reglementari menite sa imbunatateasca nivelul incasarilor bugetare din domenii foarte slab fiscalizate.

Agricultura este prima pe lista

"In Romania, circa 40% din populatie lucreaza in agricultura, dar contributia acestei ramuri la PIB este foarte mica, de circa 1%", spune oficialul liberal. Contributia agriculturii la formarea PIB se situeaza la jumatate fata de aportul de dinainte de 1989. Situatia nu are insa sanse prea mari sa se redreseze pe termen mediu. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca aportul agriculturii (inclusiv silvicultura, piscicultura si exploatarea forestiera) la cresterea reala a PIB nu va depasi nivelul de 0,3% in fiecare an, pana in 2010.

In 2003, cresterea reala a PIB datorata agriculturii a fost de 0,6%, in 2004, de 2,2%, dar in 2005 a fost negativa, de -1,8%. Vosganian se asteapta ca, pana in 2010, ponderea veniturilor bugetare in PIB sa ajunga la 34-35%. Anul trecut, acest indicator a fost de doar 29,7%, insa oficialii europeni considera ca, pentru ca Romania sa-si achite contributia la bugetul european si sa reuseasca sa asigure cofinantarea proiectelor europene, ar fi nevoie de un nivel al veniturilor bugetare pentru 2007 de minimum 35% din PIB.

Pentru acest an, ponderea in PIB a veniturilor bugetare este de asteptat sa ajunga la 32%. Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, se arata insa sceptic in ceea ce priveste atingerea in perioada amintita a nivelului de 34-35% din PIB a veniturilor bugetare. Principalul motiv este legat de aportul agriculturii. Daianu atrage atentia asupra problemei sensibile a impozitarii acestui domeniu, cu atat mai mult cu cat majoritatea celor 40% din romanii care lucreaza in domeniu traiesc in conditii de saracie, iar acest lucru ingreuneaza mult posibilitatile de modernizare ale sectorului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.