Desi bugetele companiilor romanesti nu permit inca investitii de milioane de euro, tot mai multi dezvoltatori cu capital autohton vor sa atace segmentul imobiliar

Daca pana in urma cu un an majoritatea proiectelor erau realizate de dezvoltatori straini, acum lucrurile s-au schimbat. Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale - in general proiecte de dimensiuni mici, cladiri care insumeaza intre 10 si 50 de apartamente, majoritatea dezvoltatorilor sunt romani.

Pentru proiectele de dimensiuni mari - cladiri cu sute de apartamente - situate mare parte din ele in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului, dezvoltatorii sunt inca in mare parte straini. "Aceasta situatie se prezinta astfel pentru ca dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera sa construiasca imobile cu locatii foarte bune, dar de dimensiuni reduse", ne-a declarat Mihaela Pana, seful departamentului Rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox. Investitorii straini au posibilitatea sa aloce bugete foarte mari pentru achizitionarea de terenuri, pe care ulterior dezvolta complexuri rezidentiale impresionante ca dimensiuni.

Rocada in rezidential

Dezvoltatorii straini au venit cu un nou concept pe piata imobiliara romaneasca: dezvoltari imobiliare care reprezinta alternative la apartamentele comuniste. Aceste noi constructii ofera facilitati deosebite fata de blocurile vechi: locuri de parcare subterane, securitate, de cele mai multe ori locuri de joaca pentru copii, sala de sport si sauna, centre comerciale. Timpul necesar pentru pregatirea unui proiect rezidential variaza in functie de dimensiunile lui si de investigatiile cu privire la teren. Astfel, pentru un proiect de dimensiuni mici (un imobil cu subsol, parter si 3-5 etaje) sunt necesare intre 6 luni si un an, in timp ce pentru un proiect ce se dezvolta pe mii de metri de teren este nevoie de 1-2 ani.

"In urmatorii 3 ani, pe piata rezidentiala vom asista la aparitia de proiecte mari: blocuri cu peste 15-20 de etaje vor aparea in aproape toate zonele semicentrale ale Bucurestiului, dar alaturi de investitorii straini care au inteles repede oportunitatile oferite de piata imobiliara pe acest segment, isi fac loc si dezvoltatorii locali. Pentru mai mult de jumatate din volumul investitiilor din zona blocurilor de apartamente sunt responsabile noua companii sau asocieri de companii: Baneasa Investments SA, Neocity Group, River Invest, Dakona Properties, Asmita Group, Anchor Grup & Summa, Adama Holding, Euro Habitat si Central Park SA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.