Sub impactul controlului ferm exercitat de BNR asupra lichiditatii si al majorarii ratei dobanzii de politica monetara spre finele perioadei, randamentele pietei interbancare si-au continuat si in trimestrul II tendinta ascendenta. in schimb, cursul leu/euro si-a inversat la mijlocul trimestrului traiectoria, fiind afectat de turbulenta provocata pe pietele emergente ale Europei Centrale si de Est de schimbarea de atitudine a investitorilor financiari. Dinamica anuala a lichiditatii din economie si-a stopat declinul, sub influenta exclusiva a expansiunii componentei in lei a creditului neguvernamental, se afirma in ultimul raport trimestrial asupra inflatiei realizat de BNR.

Mentinerea fermitatii politicii de absorbtie a lichiditatii excedentare si majorarea ratei dobanzii de politica monetara operata spre finele perioadei au imprimat si in trimestrul II o tendinta ascendenta randamentelor aferente depozitelor interbanci; sporadic, cresterea acestora s-a mai datorat producerii unor schimbari neasteptate ale conditiilor de pe piata monetara. Pe ansamblul trimestrului, rata medie a dobanzii plasamentelor interbancare a urcat la 8,0 la suta, fiind superioara cu 1,5 puncte procentuale celei consemnate in trimestrul anterior.

Traiectorie abrupta

Panta traiectoriei descrise de ratele dobanzilor nu a fost lina insa nici in acest interval. Astfel, in luna aprilie, rata medie a dobanzilor interbancare a consemnat o ajustare consistenta (+1,3 puncte procentuale), reducandu-si decalajul fata de rata dobanzii de politica monetara. Principalul determinant al acestei evolutii a fost maniera riguroasa in care banca centrala a drenat excedentul de lichiditate prin intermediul operatiunilor sale cu depozite si, implicit, diminuarea graduala a incertitudinii bancilor in ceea ce priveste rezultatul licitatiilor organizate de BNR; un stimul suplimentar temporar al urcarii randamentelor pe termen foarte scurt l-a constituit efectul sezonier restrictiv exercitat de factorii autonomi ai lichiditatii.

Pe ansamblul lunii iunie, rata medie a dobanzii interbancare a crescut la 9,1 la suta.

Curba randamentelor BUBOR (1M-12M) a continuat sa se afle intr-o relativa ascensiune, plasandu-se in iunie cu doar 0,1 puncte procentuale deasupra nivelului consemnat in urma cu trei luni. Panta acesteia a ramas insa negativa, reflectand conservarea anticipatiilor privind diminuarea ratelor dobanzilor in urmatoarele 12 luni.

Asteptari inferioare

Nivelul asteptat al ratei BUBOR 3M pentru luna septembrie este inferior cu 0,3 puncte procentuale celui actual (8,4 la suta), un declin ceva mai pronuntat fiind previzionat pentru luna decembrie (pana la 8,0 la suta). Trendul descendent ar urma sa fie inversat insa la inceputul anului viitor, valoarea anticipata a ratei BUBOR 3M plasandu-se la 8,3 la suta.

MFP nu a efectuat operatiuni pe piata primara a titlurilor de stat nici in acest trimestru, cele doua licitatii de obligatiuni cu scadente de trei si cinci ani, in valoare a cate 100 milioane RON, programate a se derula in mai, respectiv iunie, fiind anulate. Evolutia veniturilor si a cheltuielilor bugetare in aceasta perioada a continuat sa asigure un nivel confortabil al resurselor din contul general al Trezoreriei iar, in plus, volumul titlurilor de stat scadente a fost unul modic (aproximativ 60 milioane RON).

Costuri mai mici pentru firme

Evolutia ratelor dobanzilor practicate de banci pentru creditele si depozitele noi apartinand clientilor nebancari a continuat sa fie caracterizata de tendinte divergente, aceste variabile preluand relativ lent impulsul dat de cresterea ratelor dobanzilor BNR.

Astfel, in perioada aprilie-mai, rata medie a dobanzii aferente imprumuturilor noi a continuat sa scada, insa mai lent comparativ cu primul trimestru. Aceasta evolutie a reflectat, pe de o parte, cantonarea ratei medii a dobanzilor practicate in cazul imprumuturilor acordate persoanelor fizice la nivelul consemnat in trimestrul anterior, in conditiile in care ratele de dobanda specifice principalelor scadente (pe termen mediu si respectiv pe termen lung) au consemnat miscari de sensuri opuse (scadere, respectiv crestere).

Pe de alta parte, costurile cu dobanda bancara ale agentilor economici au continuat sa scada, dar ajustarea descendenta a fost de proportii mai reduse comparativ cu primele trei luni ale anului. in schimb, randamentul mediu aferent depozitelor noi la termen constituite in perioada aprilie-mai l-a devansat pe cel din trimestrul I, cu toate ca din perspectiva evolutiilor la nivel lunar, atat ratele medii oferite pentru depozitele agentilor economici, cat si cele aferente plasamentelor persoanelor fizice au continuat sa manifeste fluctuatii in ambele sensuri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.