Transelectrica va publica, cel mai tarziu saptamana viitoare, anuntul de selectare a consultantului international, care va trebui sa elaboreze un studiu privind viabilizarea sistemului energetic romanesc

"Caietul de sarcini este gata, mai sunt cateva documente de avizat si urmeaza sa publicam anuntul saptamana viitoare, cel mai tarziu. Eu sper sa-l publicam pana la sfarsitul acestei saptamani", a declarat pentru NeswIn directorul general al companiei, Stelian Gal. Reprezentanti ai Ministerului Economei si Comertului (MEC) au declarat ca pana in prezent trei companii internationale de consultanta, printre acestea si AT Kearney, au depus scrisori de intentie exprimandu-si interesul pentru a participa la elaborarea acestui studiu.

Oficialii Comisiei Europene au recomandat Romaniei sa restructureze sistemul energetic national lasand piata sa decida noua arhitectura si nu fortat, prin adoptarea unui act normativ, a declarat, recent, agentiei NewsIn, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"Reprezentantii Comisiei Europene de la Directoratul pentru competitie si cel pentru energie ne-au spus ca putem restructura sistemul energetic prin mecanismele create de piata. De exemplu, un mecanism creat de piata este lansarea la privatizare a producatorilor de energie, procedeu prin care ajungi la o alta structura. Trebuie sa incepem sa privatizam si nu sa facem restructurare fortata, pe hartie", a spus ministrul economiei. Intrebat de NewsIn daca renunta la ideea unirii structurilor termo cu cele hidro, Seres a afirmat ca va lasa piata sa decida. "Daca un investitor cumpara o termocentrala si vrea sa o lege cu o hidrocentrala este liber sa o faca", a explicat ministrul.

"Consultantul international pe care il va angaja, in scurt timp Transelectrica ne va spune cum sa viabilizam sectorul energetic. El va lua in calcul ce s-a intamplat in sistemul energetic romanesc in ultimii 16 ani si va fixa niste directii de dezvoltare. Consultantul este necesar pentru ca nu s-a facut un astfel de studiu in Romania, nu avem nimic argumentat, profesionist, care sa ne spuna din 2007 incolo cum ar trebui sa se petreaca lucrurile in sistem in niste conditii de liberalizare si in conditiile Cartei Verzi a Uniunii Europene", a mai afirmat ministrul Economiei.

La mijlocul lunii trecute, oficiali ai MEC declarau pentru NewsIn ca ministerul intentioneaza sa organizeze o licitatie internationala pentru alegerea unui consultant care sa elaboreze un studiu ce va sta la baza restructurarii sistemului energetic. "Cat mai curand trebuie sa dam anuntul si sa alegem un consultant international care sa decida cele mai bune cai de restructurare a sistemului energetic. Inainte de sfarsitul anului, peste aproximativ trei-patru luni, vrem sa avem solutii pentru reorganizarea sistemului", spuneau sursele citate. Potrivit acestora, "cel mai probabil, consultantul international va continua munca facuta de ISPE (Institutul pentru Studii si Proiectari Energetice, n.red.) pentru ca este o munca bine facuta".

Studiul va fi finantat integral de Transelectrica, transportatorul de electricitate aproband in Consiliul de Administratie alocarea unei sume maxime de 400.000 de euro pentru plata consultantului. "Studiul este platit de Transelectrica iar cei 400.000 de euro au fost prinsi in programul nostru de investitii. Platim acest studiu pentru ca noi suntem singura companie care raspundem de siguranta sistemului energetic. Restructurarea va permite functionarea in siguranta a sistemului precum si dezvoltarea acestuia", declara la momentul respectiv directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

Potrivit acestuia, Transelectrica impreuna cu producatorii de energie electrica au realizat deja o schita a caietului de sarcini pentru selectarea consultantului. "Acest proiect al caietului de sarcini este la producatori pentru observatii si trebuie spus ca el tine cont de strategia Guvernului de dezvoltare pana in 2025", mai spunea Gal.

ISPE a elaborat sase scenarii pentru restructurarea sistemului energetic care propuneau formarea prin comasare a unor structuri termo-hidro-nuclear in care erau incluse sau nu si complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat la acel moment ca respectivele companii, rezultate prin comasare, duceau la reducerea concurentei pe piata si ar fi fost criticate de Comisia Europeana care are cu totul alte strategii.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.