Comisia Europeana a „recomandat” sa se lase piata sa decida si sa lase restructurarile pe hirtie

Oficialii Comisiei Europene au recomandat Romaniei sa restructureze sistemul energetic national lasind piata sa decida noua arhitectura si nu fortat, prin adoptarea unui act normativ, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, citat de agentia NewsIn. "Reprezentantii Comisiei Europene de la Directoratul pentru competitie si cel pentru energie ne-au spus ca putem restructura sistemul energetic prin mecanismele create de piata. De exemplu, un mecanism creat de piata este lansarea la privatizare a producatorilor de energie, procedeu prin care ajungi la o alta structura. Trebuie sa incepem sa privatizam si nu sa facem restructurare fortata, pe hirtie", a spus ministrul Economiei.

Investitorii decid

Intrebat daca renunta la ideea unirii structurilor termo cu cele hidro, Seres a afirmat ca va lasa piata sa decida.

"Daca un investitor cumpara o termocentrala si vrea sa o lege cu o hidrocentrala este liber sa o faca", a explicat ministrul.

"Consultantul international pe care il va angaja in scurt timp Transelectrica ne va spune cum sa viabilizam sectorul energetic. El va lua in calcul ce s-a intimplat in sistemul energetic romanesc in ultimii 16 ani si va fixa niste directii de dezvoltare. Consultantul este necesar pentru ca nu s-a facut un astfel de studiu in Romania, nu avem nimic argumentat, profesionist, care sa ne spuna din 2007 incolo cum ar trebui sa se petreaca lucrurile in sistem in niste conditii de liberalizare si in conditiile Cartei Verzi a Uniunii Europene", a mai afirmat ministrul Economiei.

Potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului (MEC), consultantul ar putea ajunge la o idee similara cu cea care a reiesit dintr-un studiu anterior realizat de Transelectrica, potrivit caruia peste zece ani trebuie creata in sistem o rezerva de capacitati producatoare de electricitate de 10.000 MW. Aceste capacitati ar urma sa preia si sa acopere cererea tot mai mare de energie, dar si eventualul deficit de electricitate creat de unitatile termo, obligate sa-si inchida portile din cauza nerealizarii investitiilor de mediu. Ministrul a mai aratat ca in acest an MEC va declansa procesul de privatizare al Complexului energetic Turceni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.