Cea mai sudica tara din Scandinavia, cu un climat similar celui din Scotia, atrage turisti si investitori prin aspectul pitoresc si rural combinat cu farmecul capitalei Copenhaga. Economia Danemarcei este una dintre cele mai stabile, cu reglementari stricte, cu o rata a somajului foarte mica si cu cel mai mare salariu mediu, 4.200 de euro. Standardul vietii aici este foarte ridicat. Hainele si produsele de "serie" sint sub media europeana, insa articolele de lux, alcoolul si utilitatile sint foarte scumpe. Preturile pietei imobiliare sint relativ mici daca ne raportam la nivelul de trai, insa cu mult peste preturile din Uniunea Europeana.

Interesul investitorilor pentru piata imobiliara a crescut in ultimul timp, o data cu terminarea constructiei podului ce leaga capitala Copenhaga de Suedia peste Marea Baltica. Copenhaga este un oras in care stilul cosmopolit al unui mare oras se integreaza perfect cu farmecul asezarilor pescaresti pe baza caruia s-a dezvoltat acest unic oras.

Cele mai populare zone din acest oras in ceea ce priveste piata imobiliara sint centrul orasului si cartierele din port. Restul teritoriului Danemarcei este in mare masura rural, cele mai aglomerate zone sint coastele, mai ales din vest si nord, si tinuturi cum ar fi Jutland si Oderup. In zonele aflate in vecinatatea marii proprietatile sint mai scumpe din cauza turismului de vara practicat aici.

Preturi duble la oras

Diferentele preturilor la imobile similare situate in capitala Copenhaga si respectiv in provincie sint destul de mari si ajung pina la dublarea lor in capitala fata de zonele rurale. Astfel, daca pretul mediu al unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 53 mp, este putin peste 100.000 de euro in Copenhaga, un apartament, tot cu doua camere, dar cu o suprafata mai mare, de 67 mp, situat in provincie, costa aproximativ 55.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele de patru camere, raportul ramine acelasi. Daca un astfel de apartament in Copenhaga, cu o suprafata de 87 mp, costa in jur de 190.000 de euro, unul similar situat in provincie cu o suprafata de 94 mp costa sub 90.000 de euro. Se poate observa foarte clar interesul scazut pentru apartamentele din provincie in detrimentul celor din capitala, acesta fiind motivul preturilor mici din provincie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.