Erste a ajuns sa aiba active de 48,7 miliarde euro si venituri de 2,4 miliarde euro in Europa Centrala si de Est (ECE) in 2005, daca se includ si rezultatele Bancii Comerciale Romane (BCR), fiind a doua banca din regiune, arata un studiu prezentat, joi, de banca UniCredit

Prin cumpararea BCR, banca austriaca Erste, care era al patrulea jucator pe piata bancara din centrul si estul Europei, a depasit, in termeni de active si venituri, pe Raiffeisen Bank si KBC, arata studiul UniCredit. Totusi, prezenta Erste in regiune se rezuma la doar sase tari, insa este printre liderii din sistemul bancar in cinci tari.

Exista doua tipuri de strategii in abordarea prezentei in regiune. "UniCredit si Raiffeisen Bank sunt prezente in multe tari, chiar daca au o talie mai redusa in fiecare din ele, iar altele, precum KBC sau Erste, sunt prezente in mai putine tari, dar sunt printre liderii de piata", a declarat economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Debora Revoltella.

Prezenta bancilor internationale pe piata est-europeana se extinde pentru ca, in aceasta regiune, dezvoltarea pietei bancare este mai rapida decat in vestul Europei, mai ales in ceea ce priveste creditele pentru persoanele fizice. Astfel, imprumuturile pe segmentul de retail vor spori cu o medie anuala de 31% in Europa Centrala si de Est pana in 2008, fata de o crestere anuala de 6% care se va realiza in zona Euro, apreciaza specialistii UniCredit. "Cea mai mare crestere va fi observata in Rusia, unde acest sector va urca cu 56%, aproape dublu fata de procentul de dezvoltare al intregii piete a Europei Centrale si de Est", se arata in studiul realizat de UniCredit.

Liderul pietei bancare in zona Europei Centrale si de Est este grupul bancar italian UniCredit, care, dupa fuziunea cu HVB, a ajuns, in 2005, la active de 86,2 miliarde euro, venituri de 4,3 miliarde euro si un profit net de 1,3 miliarde euro realizate in regiune. De altfel, banca UniCredit are si cea mai extinsa prezenta pentru ca are peste 2900 unitati bancare in 17 tari, fiind urmata, din acest punct de vedere, de Raiffeisen Bank, cu peste 2600 unitati in 15 tari, potrivit studiului UniCredit.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.