Deficitul contului curent a ajuns la 3,336 miliarde de eruo, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 53,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, releva datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In luna aprilie ritmul de cresetere al deficitului a fost de 57,2% . Principala cauza a dezechilibrului contului curent este deficitul comercial, care a ajuns de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii mai, la 3,4 miliarde de euro. Balanta comertului cu bunuri a inregistrat in primele cinci luni un deficit mai mare cu 52% fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce s-a reflectat inevitabil si asupra deficitului de cont ccurent.

Dintre toate subdomeniile contului curent, doar serviciile si transferurile curente contrabalanseaza firav deficitul comertului cu bunuri, soldul pozitiv al serviciilor ajungand la 21 de milioane de euro, dupa ce in martie era de 11 milioane de euro, iar in mai de opt milioane de euro.

Transferurile de bani de la muncitorii romani, inregistrate de BNR de la inceputul anului si pana acum, sunt inferioare celor de anul trecut. Intrarile au contabilizat 1,555 miliarde de euro, in timp ce iesirile au urcat pana la 299 de milioane de euro. Din acest capitol contul curent a pierdut 133 milioane de euro, comaparativ cu anul trecut.

Balanta de servicii turistice, care a inregistrat in luna martie un excedent de trei milioane de euro, a ajuns, in primele cinci luni ale anului, la un excedent de doua milioane de euro, dar lucururile vor continua, foarte probabil, sa se inrautateasca in perioada urmatoare din cauza crizei prin care trece turismul de la litoralul romanesc. In luna mai turismul avea o balanta nefavorabila de un milion de euro.

Transporturile constituie o alta sursa de deficit extern, acumuland in primele cinci ale anului un minus de 139 milioane de euro, in perioada similara a anului trecut, soldul negativ fiind de 146 de milioane de euro .

Investitiile straine au ajuns de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii mai la 2,9 miliarde de euro, insa nu mai compenseaza decat 85,7% din deficitul de cont curent. In luna martie, investitiile straine acopereau in totalitate dezechilibrul contului curent. Totusi, perspectiva ramane optimista vand in vedere banii pe care autoritatile ii asteapta, pana la sfarsitul anului, din privatizarea BCR.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2006 scaderea ponderii deficitului de cont curent in produsul intern brut (PIB) de la 8,7%, cat era anul trecut, la 8,5%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 7,95 de miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, conform CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent pana la 9% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.