Varsovia atrage investitorii prin stabilitatea si maturitatea pietei imobiliare. Legislatia reprezinta un atu fata de investitorii straini

Boom-ul imobiliar al anilor ’90, caracteristic fostelor tari comuniste, a fost depasit de polonezi, astazi piata imobiliara din aceasta tara fiind strict reglementata. Investitorii straini au gasit o piata matura care ofera satisfactie si stabilitate. La ora actuala, Polonia se afla in topul tarilor cu cele mai multe proiecte imobiliare rezidentiale din foste-le tari comuniste. In anii 2001-2003, piata imobiliara din Polonia a suferit o corectie.

Pe linga legislatia stricta care a fost aprobata in acesti ani, finalizarea unei mari parti a proiectelor imobiliare rezidentiale a facut ca preturile sa scada cu pina la 25%. Chiar daca dupa anul 2004 cresterea preturilor a fost iminenta, aceasta a fost una lenta si controlata, lucru care a dat stabilitate pietei imobiliare din aceasta tara. In ultimii zece ani, oferta de proprietati destinate locuirii a ramas constanta chiar daca cererea a crescut datorita puterii de cumparare si a integrarii in Uniunea Europeana. Calitatea este un alt factor important pentru polonezi.

Pe linga calitatea finisajelor si a constructiilor, polonezii si-au dezvoltat si simtul estetic si cel utilitar. Cererea de locuinte se indreapta la ora actuala spre casele rezidentiale cu doua, trei etaje, cu balcon mare si parcare subterana. Pe linga cererea de locuinte noi, si cererea de apartamente renovate este foarte mare. Chiar daca se observa o migratie a investitorilor spre orasele mai mici, Varsovia are in continuare partea leului.

Cele doua Varsovii

Impartirea Varsoviei, de catre riul Vistula, in doua parti este valabila si in cazul preturilor la imobile. Astfel, imobilele noi sau renovate au preturi cuprinse intre 650 de euro/mp la periferie si 4.000 de euro/mp in centrul Varsoviei. Cele mai mici preturi sint in partea de est a riului, in districtele Wawer si Biototeka, iar cele mai mari se intilnesc in centru si in Mokotov. Jumatate din piata imobiliara rezidentiala din Varsovia s-a concentrat in trei districte: Mokotov, Biototeka si Bemowo.

Chiar daca oferta de apartamente noi este mare si preturile la acestea sint relativ mici, interesant este ca preturile apartamentelor vechi sint apropiate de cele din blocuri noi. Astfel, in Mokotov, o garsoniera de 38 mp se vinde cu aproximativ 46.000 de euro, iar un apartament de patru camere, in aceeasi zona, cu o suprafata de 88 mp, se vinde cu aproximativ 140.000 de euro. In centru, preturile sint mult mai piperate, o garsoniera de 33 mp costa 55.000 de euro, un apartament de doua camere, cu suprafata de 63 mp, costa 150.000 de euro, iar unul de patru camere, cu suprafata de 100 mp, costa aproximativ 240.000 de euro.

In Wawer, preturile sint mai mici si la apartamentele vechi, astfel ca o garsoniera de 31 mp costa 32.000 de euro, un apartament de doua camere, in suprafata de 61 mp, costa 60.000 de euro, iar unul de patru camere, cu o suprafata de 123 mp, costa 127.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele noi sau cele renovate, pretul unui metru patrat construit in Mokotov, una dintre cele mai apreciate zone, este de 1.200-1.300 de euro/mp. Astfel, putem observa ca o garsoniera in acest district este cu peste 10.000 de euro mai scumpa decit aceeasi garsoniera situata intr-un imobil vechi.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.