Cursul de schimb oficial al Chinei a indicat o valoare record a monedei locale - yuanul - fata de dolar, de cand, in urma cu un an, China a decis sa-si lege moneda de un cos de monede si nu doar de dolar, informeaza Rompres.

Yuanul a urcat ca urmare a sugestiilor guvernului de la Beijing conform carora ar putea sprijini majorarea valoarea monedei locale pentru a impiedica supraincalzirii economiei.

Dolarul s-a schimbat pe 7,9815 yuani, vineri dupa amiaza, acesta fiind cel mai ridicat nivel al yuanului de la reevaluare.

La data de 21 iulie 2005, la presiunile autoritatilor americane, China a pus punct politicii monetare de fixare a valorii yuanului numai in raport cu dolarul american, o politica pe care a utilizat-o in ultimii zece ani, anuntand ca rata de schimb a yuanului va fi determinata in raport cu o colectie de monede.

Mai mult, cu aceeasi ocazie, Banca Centrala a anuntat ca a majorat valoarea yuanului cu aproximativ doua procente, de la 8,27 la 8,11 yuani pentru un dolar american, precizand, de asemenea, ca in fiecare zi yuanului i se va permite sa evolueze cu maxim 0,3 procente in ambele directii. De la acea data si pana in prezent, yuanul s-a apreciat usor pe piata valutara externa din Shanghai.

Guvernul a anuntat in aceasta saptamana ca economia Chinei a crescut cu 11,3 procente, in trimestrul doi, peste valoarea estimarilor de crestere.

Economistii sugereaza ca guvernul de la Beijing ar putea majora rata dobanzii de referinta pentru a doua oara, pentru a permite yuanului sa creasca in valoare, fapt care ar face exporturile din China mai scumpe, rezultatul fiind impiedicarea supraincalzirii in continuare a economiei.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.