Cladirile de birouri S-Park, Victoria Park, Baneasa IT & Tehnology Park, Sema Park, Iride Business Park vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2007 si pot fi considerate parcuri de afaceri.

Principalele caracteristici ale parcurilor de afaceri vizeaza suprafetele foarte mari de birouri clasa A (peste 20-30,000 mp utili birouri), suprafata mare pe un singur nivel (4-6,000 mp), spatii verzi, parcari suficiente, facilitati gen cafetarie, restaurant si Sali de Protocol.

Cele mai importante avantaje ale unui parc de afaceri comparativ cu un imobil de birouri sunt : Suprafata mare pe nivel (companiile mari doresc sa-si exercite activitatea pe un singur nivel, in loc sa o imparta pe mai multe nivele, comunicarea interioara intre departamente fiind astfel mult mai facila), facilitate parcari, faciliati de genul restaurant si
cafetarie, Sali de training, etc.

"Diferentele de chirii, pentru parcurile de afaceri vis a vis de imobilele de birouri simple exista cu siguranta, acestea datorandu-se in principal faptului ca in parcurile de afaceri se inchireaza suprafete mari si chiria se negocieaza mai bine decat in cazul inchirierii unor suprafete mai mici in cadrul unui imobil, " declara Mihaela Cnobloch, Senior Consultant
in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.

In general, parcurile de afaceri se adreaseza companiilor care cauta peste 1,000 mp. In concluzie, chiria este mult mai avantajoasa in parcuri decat intr-un imobil. Mai mult decat atat, cota de suparfete comune este mai mica decat in cazul imobilelor, chiria pentru parcarea subterana este mai mica decat cea de la imobile, si acestea in ciuda faptului ca vorbim de clasa A in ambele cazuri.

In opinia specialistilor DTZ Echinox trendul de pe piata arata o preferinta a cererii spre astfel de proiecte.

Mariile companii tind spre acest gen de proiect iar dezvoltatorii sunt foarte interesati. De exemplu Bucharest Business Park a avut un success foarte mare, daca luam in calcul chiriasii care s-au relocat acolo.

Evolutia piatei spatiilor de birouri in perioada urmatoare vizeaza chiriile, astfel ne asteptam la o crestere in ceea ce priveste imobilele disponibile dar inca neocupate, si la imobile aflate in lucru de tip sole building, la parcuri se va stabiliza, mai ales ca procesul de inchirere al lor porneste cu mult timp inainte de a fi gata pentru livrare.

"Cererea este intr-o continua crestere, spre deosebire de oferta care continua sa fie nesatisfacatoare chiar si pentru anul care vine," conchide Mihaela Cnobloch.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.