In ultima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR s-a hotarat, intre altele, majorarea de la 16% la 20% a rezervei minime obligatorii pe care trebuie sa o constituie bancile comerciale atunci cand acorda credite in lei. Masura va intra in vigoare incepand de luni, 24 iulie, si este de asteptat ca o serie de banci sa majoreze dobanzile la astfel de imprumuturi, chiar de saptamana viitoare.

Banca Nationala a Romaniei a majorat, recent, si rata dobanzii de referinta, de la 8,5% la 8,75% - un motiv in plus care i-a determinat pe mai multi analisti sa preconizeze o eventuala crestere a costurilor de creditare.

Potrivit datelor furnizate de banca centrala, dobanda medie in relatia cu persoanele fizice pe ansamblul sistemului bancar a crescut din ianuarie pana in luna mai de la 12,2% pe an la 13,3% pe an. in relatia cu agentii economici, bancile nu au avut o marja de manevra, astfel ca media ratelor anuale a coborat, chiar, de la 12,7% pe an in ianuarie la 12% in luna mai.

Echipele manageriale, in discutii aprinse

Reprezentantii mai multor banci comerciale cu care am luat legatura in aceasta chestiune ne-au declarat ca nu sunt in masura sa ne comunice modul in care vor evolua dobanzile la creditele in lei, deoarece echipele manageriale discutau aceasta problema chiar in cursul zilei de ieri. Deciziile astfel adoptate vor fi comunicate, probabil, in zilele urmatoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.