Prin intermediul Ministerului Finantelor Publice, guvernul a alocat inca 122 milioane de euro necesare finalizarii lucrarilor la Unitatea 2 a centralei de la Cernavoda cu ajutorul unui credit contractat de la Banca Comerciala Romana. Termenul de rambursare a imprumutului este de opt ani, cu o perioada de gratie de trei ani. Saptamana viitoare va putea fi accesata prima transa din aceste fonduri, a anuntat Teodor Chirica, directorul general al companiei Nuclearelectrica, citat de Mediafax.

Probele pentru al doilea reactor al centralei nucleare de la Cernavoda sunt programate sa inceapa in luna decembrie a acestui an, urmand ca punerea sa in functiune sa aiba loc in prima parte a anului 2007, iar intrarea in exploatarea comerciala sa fie posibila la jumatatea anului.

Momentan, centrala functioneaza cu o singura unitate din cele cinci pentru care a fost programata, asigurand 10% din necesarul de energie electrica la nivel national. Odata cu punerea in functiune al celui de-al doilea reactor, procentul de energie produsa pe cale nucleara se va dubla. Astfel ca, atunci cand vor functiona si unitatile 3 si 4, va fi asigurata aproape jumatate din energia consumata autohton.
Florentina Cioaca


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.