Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a declarat ieri ca noul Cod fiscal risca sa incalce cerintele Uniunii Europene, referitor la o serie de taxe si impozite introduse, printre care se numara si cele pentru prima inmatriculare a autovehiculelor in Romania.

Potrivit lui Orban, decizia menita sa protejeze productia interna de automobile ar putea fi dezavuata de Uniune, adaugind ca exista deja o rezolutie prin care sint interzise astfel de masuri protectioniste. Tocmai in baza unui astfel de document, Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare a tratatului Uniunii privind principiul liberei circulatii a marfurilor in cazul Ungariei.

"Este intr-adevar deschisa o procedura de incalcare a tratatului pentru Ungaria. Daca in doua luni de la finalizarea acestei proceduri, tara respectiva nu-si modifica legislatia in conformitate cu directivele UE, atunci este sanctionata. Si daca nici atunci nu apare nici o modificare, cazul este analizat la Curtea Europeana de Justitie", a sustinut Orban.

Riscuri si penalizari

"Aceasta procedura se aplica numai statelor membre, deci Romania ar putea fi afectata dupa 1 ianuarie 2007. Actualele prevederi vor fi analizate de catre Comisie si, daca se constata ca Romania a incalcat acquis-ul comunitar, vom fi nevoiti sa modificam legislatia fiscala. In caz contrar, vom suporta penalizari financiare extrem de dure, de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro", a explicat secretarul de stat in MIE.