Dobanda de 7,9 la suta la care Ministerul de Finante incearca sa atraga bani de la banci si populatie i-a surprins pe analistii economici. Acestia sustin ca, in conditiile in care inflatia pe anul trecut a fost cu peste 1 la suta mai mare decat cea oferita in prezent la titlurile de stat, iar bancile ofera in acest moment dobanzi de 14-16 la suta, potentialul de castig oferit de Ministerul de Finante este extrem de mic. "Din punct de vedere al unor calcule financiare legate de evolutia dobanzilor, nivelul de 7,9 la suta pe termen scurt este extrem de scazut", considera Radu Craciun, analist de la ABN Amro.

Mesajele ascunse in spatele dobanzii mici: leul se va aprecia in continuare

La prima impresie, dobanda de 7,9 la suta transmite un mesaj puternic de reducere a inflatiei. Insa, dat fiind ca scadenta titlurilor va avea loc abia peste 5 ani, lucrurile ar putea sta altfel la acel moment, iar o dobanda de 7,9 la suta risca sa fie un cost neasteptat de mare pentru Ministerul de Finante. Analizand problema pe toate fetele, analistii au ajuns la concluzia ca singurii care n-ar iesi in pierdere cumparand astfel de titluri vor fi investitorii straini.

"Suspectez ca emisiunea acestor titluri a fost mai degraba consecinta intereselor unor investitori straini, care isi calculeaza randamentele raportandu-se nu numai la dobanda si inflatie, dar si la perspectiva de evolutie a cursului. Daca se anticipeaza ca leul se va aprecia, aceste titluri vor fi atractive pentru un numar tot mai mare de investitori", spune Craciun. Prin urmare, analistii au tras concluzia ca dobanda mica nu reflecta anticipatiile Finantelor privind nivelul inflatiei peste 5 ani, ci mai degraba evolutia inflatiei corelata cu aprecierea leului in fata euro. "De fapt, increderea in inflatie ascunde mai degraba o incredere in leu", apreciaza analistul Matei Paun. "Adica, sansele ca leul sa se deprecieze sunt destul de mici. Iar Ministerul de Finante se asteapta ca foarte putini investitori sa anticipeze o depreciere a leului", precizeaza Matei Paun. "Desi accesul strainilor la titluri de stat nu este inca posibil din punct de vedere legal, se stie ca exista structuri legale (n.r. - acele special destination vehicles) care permit accesul investitorilor straini la titlurile emise in Romania", explica Paun.

Actiunile listate si dobanzile la depozite nu vor fi afectate

Analistii sustin ca noua politica de reducere drastica a dobanzilor promovata de Ministerul de Finante nu-i va pune prea mult pe ganduri pe bancheri si pe investitorii la bursa. Principalul argument al analistilor: nu este vorba de sume mari. "Este vorba de sume mici, care nu vor constitui pentru banci un punct de referinta", anticipeaza Matei Paun. In viziunea lui, bancile nu-si coreleaza inca politica cu miscarile Ministerului Finantelor, raportul dintre cererea de credite si cea la depozite avand un rol mult mai important. "Bancile isi pot plasa banii la randamente de 12-20 la suta la lei in credite de consum. De aceea, vor fi putin tentate de noile titluri de stat", arata Paun. Radu Craciun sustine ca reducerea drastica a dobanzilor ii va determina pe cei cu bani sa intoarca spatele titlurilor de stat si sa se orienteze spre bursa, case sau depozite in banci. "In conditiile in care preturile mari de pe cele trei piete sunt destul de putin justificate, este posibil ca aceastea sa se opreasca din crestere in ciuda majorarii cererii, sau chiar sa asistam la corectii in sensul reducerii lor", apreciaza Radu Craciun.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.