Investitiile cehilor in Romania sunt printre cele mai importante in sectoarele in care activeaza. CEZ, Skoda si Zentiva sunt afacerile de succes cu iz praghez la Bucuresti

Cehia vrea sa deruleze proiecte de lunga durata cu Romania in domenii economice, cum ar fi energie, infrastructura, transporturi, industria alimentara, chimica, dar si constructiile de masini sau informatica, a declarat, ieri, presedintele Confederatiei industriei din Republica Ceha, Jaroslav Mil, la Forumul de Afaceri romano-ceh, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. "Suntem interesati sa cunoastem experienta romanilor cu cota unica de impozitare, iar noi vom impartasi experienta noastra de membri ai UE", a spus Mil.

El a adaugat ca economia Cehiei a crescut dupa aderare, dar exista inca reactii "necorespunzatoare" din partea unor tari din Uniunea Europeana. "Nu ma refer numai la libera circulatie a fortei de munca, dar si la directiva de liberalizare a schimburilor, despre care nu putem spune ca nu a mers in directia asteptata, dar scopul nu a fost atins. Speram ca Romania si Bulgaria, odata intrate in UE, sa ne ajute sa facem presiuni asupra tarilor membre sa fie mai deschise la curentele noi, cum ar fi globalizarea", a mai spus Mil.

Mai mult, Petr Vavra, reprezentantul Ministerului Economiei si Comertului din Republica Ceha, a aratat ca investitorii cehi sunt interesati in mod special de privatizari si de investitiile greenfield in Romania.

CEZ scoate Electrica Oltenia pe profit

Din cele 279 societati comerciale cu participare ceha prezente in Romania, si care au un capital social subscris de 8 milioane euro, cateva sunt investitii majore pentru sectoarele in care activeaza. Se remarca prezenta in Romania a CEZ, una dintre cele mai mari companii cehe de electricitate, care a cumparat Electrica Oltenia in aprilie 2005, pretul incasat pentru pachetul de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al distribuitorului de electricitate fiind de 166,4 milioane de euro.

Anul trecut, Electrica Oltenia a inregistrat un profit net de 69,4 mil. lei (19,2 mil.euro) la o cifra de afaceri de 1,29 mld. lei (359 mil. euro), conform standardelor internationale de contabilitate. In 2004, compania inregistra pierderi de 131,6 mil. lei (32,46 mil. euro). "Rezultatele se explica pe de o parte de modalitatea in care au fost administrate provizioanele si reflectate in contabilitate. Pierderea din 2004 se explica prin transferul unor provizioane aferente anului trecut in contul rezultatului financiar pe 2004", declara Martin Pacovsky, seful CEZ Romania. Tot in domeniul energiei electrice, CEZ a participat la privatizarea distribuitorului Electrica Muntenia, care a fost adjudecata, insa, de italienii de la Enel.

Piata dubla de desfacere

Un alt sector in care investitiile din Romania aduc profituri frumoase cehilor este cel auto. Conform datelor furnizate de APIA, marca Skoda este a doua cea mai bine vanduta marca de masini straine, dupa marca Renault. Cu un total de aproape 15 mii de unitati vandute anual, Skoda detine 6,9% din piata de automobile straine din Romania, iar in 2005 au vandut cu 95,6% mai multe masini decat in anul precedent. Marcile companiei cehe cele mai apreciate de romani sunt Skoda Octavia, Skoda Octavia Tour si Skoda Fabia.

Un alt sector in care cehii au investit este cel de farma. Astfel, in luna septembrie a anului trecut, Zentiva a achizitionat in totalitate actionarul majoritar al Sicomed, compania de investitii Venoma Holdings, in urma unei tranzactii de 102 milioane de dolari (circa 85 de milioane de euro). Dupa preluarea Sicomed, Romania a devenit a doua mare piata de desfacere pentru Zentiva, pe fondul scaderii cu 16% a vanzarilor pe piata traditionala, Cehia. Pentru acest an, Zentiva a anuntat ca intentioneaza sa-si extinda portofoliul de produse, prin aducerea pe piata din Romania a inca 12 produse, corespunzatoare unor arii terapeutice diferite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.