Romania este pozitionata in primele 10 locuri din lume ca dinamica de crestere a sectorului IT&C, potrivit studiului global anual World Information Technology and Services Alliance - WITSA/Global Insight - Digital Planet 2006, furnizat de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Romania (ATIC).

Sectoarele de software si servicii din Romania vor continua sa se dezvolte cu ritmuri mari in anii urmatori, chiar daca sectorul de hardware este oarecum saturat, arata studiul Digital Planet, informeaza Rompres.

Daca in 2005 piata de software si servicii se situa in jurul a 200 milioane dolari, iar cea de hardware la peste 600 milioane dolari, pentru 2009 estimarile studiilor de specialitate arata cresteri de pana la 600 milioane dolari pe software si servicii si pana la un nivel de aproximativ 700 de milioane de dolari pentru sectorul de hardware.

In perioada 2003-2005, toate segmentele de piata IT din Romania au avut o crestere rapida. Diverse rapoarte internationale apreciaza stadiul de eReadiness din Romania, un indicator al capacitatii tarilor de a participa la Economia Digitala, din punct de vedere al conectivitatii, securitatii informatiei, capitalul uman, climatul de eBusiness si eLeadership.

Potrivit studiului, ca multe tari din regiune, Romania este inca afectata de diviziunea digitala (Digital Divide). Accesibilitatea IT, alfabetizarea digitala si disponibilitatea de continut adecvat sunt inca problematice in Romania, desi este incurajator raspunsul pietei.

Potrivit ATIC, invatamantul romanesc din IT&C este apreciat ca unul dintre cele mai bune din lume, cu peste 5.000 absolventi intrand pe piata fortei de munca in fiecare an. Cunoscuta firma Brainbench situeaza Romania pe primul loc in Europa ca numar de programatori calificati.

De asemenea, in Romania, exista in prezent peste 8.000 firme de software si servicii IT. Desi cele mai multe sunt mici, a inceput un proces de concentrare si achizitii de cativa ani iar apropiata intrare in UE va accelera acest proces. Centre mari de servicii si dezvoltare software au fost create de multinationale ca Alcatel, Siemens, Oracle, Infineon si recent Microsoft.

980 de furnizori de internet autohtoni

Potrivit ATIC, piata de telecomunicatii a avut o evolutie similara in Romania. Daca in 1989 Romania avea o rata de penetrare a liniilor telefonice de 10%, acum, dupa mari investitii private si liberalizarea pietei de telecomunicatii, rata de penetrare a telefoniei fixe a depasit 22%, iar cea mobila 55%.

De asemenea, penetrarea pe internet este si ea exploziva, in prezent existand deja 980 de furnizori operationali de internet. Acestia au raportat in 2005 un numar total de conexiuni de acces la internet de 1,8 milioane, balanta inclinand spre accesul in banda larga, care a atins 41% din total, cu o crestere in 2005 de 96% fata de 2004.

Rata de penetrare a Internet, conform MCTI, este de 28%, iar un proiect finantat partial de Banca Mondiala va crea Centre ale Economiei Digitale in foarte multe localitati rurale.

In prezent, ATIC promoveaza un program de certificare a calificarii de baza pentru folosirea IT (ECDL) cu accent pe administratia publica, licee si universitati. Recent, ECDL Romania a raportat existenta deja a unei retele de 370 centre independente de testare cu peste 20.000 certificate emise si 53.000 atestate.

"Made in Romania"

Industria IT&C din Romania are traditie inca din 1957, fiind prima tara in Europa Centrala si de Est in care s-au creat calculatoare din prima generatie: CIFA-1957, MECIPT-1961, DACICC-1962. Un puternic sector industrial a fost creat in anii 1970 cu licente si tehnologii vestice de la CII-Franta, Friden-Holland, Ampex, Memorex, Control Data - SUA, avand unitati de cercetare, productie, service, comert, centre de calcul cu peste 40.000 oameni.

In acea perioada, calculatoare "Made in Romania" au fost exportate in Cehoslovacia, Germania de Est, China, Orientul Apropiat, etc. Cu toate acestea, tehnologiile moderne din anii 1970 au devenit uzate moral in anii 1980 din cauza politicii de autarhie si reducere a importurilor, sectorul incepand sa renasca dupa 1990.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.