Un nou cartier de locuinte va fi construit la Cluj la initiativa municipalitatii, care a lansat oferta unei asocieri in cadrul unei societati comerciale cu un investitor capabil sa duca la capat o asemenea investitie. Trei dintre firme au venit cu cifre in privinta investitiilor: Impact a prevazut o investitie de 650 de milioane de euro, Polus Real Estate - 229 de milioane de euro si American House - 126 de milioane. A castigat firma Polus, desi investitia are o valoare de doua ori mai mica decat cea a principalului contracandidat. Impact acuza o veche relatie de prietenie si de afaceri intre presedintele comisiei de selectie de oferte si viceprimarul Clujului.

Consiliul Local Cluj-Napoca a hotarat sa caute un investitor privat cu care sa se asocieze pentru cea mai mare dezvoltare imobiliara din Ardeal - mai mult de jumatate de miliard de euro, pentru care au intrat in competitie patru companii. Alegerea finala a comisiei de evaluare a provocat revolta contracandidatilor.

Noul cartier de locuinte va fi construit la initiativa municipalitatii, care a lansat oferta unei asocieri in cadrul unei societati comerciale cu un investitor capabil sa duca la capat o asemenea investitie. Astfel, Consiliul Local va participa la noua societate comerciala cu 51%, contributia efectiva a administratiei locale fiind terenul de 203 hectare, pe care va fi construit Cartierul Tineretului, in zona Someseni, la cinci kilometri de centru, inspre nord.

Pentru aceasta investitie si-au manifestat interesul companii ca American House si Impact, cu dezvoltari imobiliare si in Capitala, Polus Real Estate, parte a grupului imobiliar maghiar TriGranit, si Rom Air Consulting. Trei din cele patru firme au venit cu cifre in privinta investitiilor: Impact a prevazut o investitie de 650 de milioane de euro, Polus - aproximativ 229 de milioane de euro si American House 126 de milioane, in timp ce Rom Air Consulting s-a angajat, prin oferta inaintata municipalitatii, sa ajute Primaria sa obtina fonduri europene si apoi sa gaseasca un partener care sa realizeze efectiv acel cartier.

Care a fost criteriul de selectie?

Preferata comisiei de evaluare din cadrul Consiliului Local Cluj a fost firma Polus Real Estate, care, cu o oferta de doua ori mai mica ca valoare a investitiei decat cea a Impact, a reusit sa castige licitatia din data de 15 iunie. Competitorii acuza o veche relatie de prietenie si de afaceri existenta intre presedintele comisiei de selectie de oferte, viceprimarul Adrian Popa, si Arpad Zoltan Paszkany, administratorul societatii castigatoare.

Pe de alta parte, presedintele comisiei de selectie, viceprimarul Adrian Popa, a explicat alegerea prin numarul de locuinte sociale oferite de companii: "Toate cele trei firme care au prezentat proiecte concrete au respectat conditiile privind realizarea infrastructurii si a cladirilor administrative, astfel incat criteriul de departajare a fost numarul de locuinte sociale pe care municipalitatea le va primi in mod gratuit de la investitor", a explicat Popa. Acesta a precizat ca toti candidatii au fost informati verbal, in mod neechivoc, in legatura cu acest aspect, intrucat HCL 305 nu prevede termenul "gratuit".

Insa, chiar si din perspectiva acestui criteriu, Polus Real Estate ar fi pierdut, ofertand 384 de locuinte sociale, contra 1.000 de la Impact. Mai mult, reprezentantii Impact acuza faptul ca acest criteriu al existentei locuintelor sociale nu a fost inclus in caietul de sarcini al investitiei: "Termenul de 'gratuit>> nu exista in nici o documentatie prealabila concursului de oferte si ma mira ca exista persoane care inteleg prin gratuit ca vine cineva cu acele locuinte de 'acasa>>", ne-a declarat Antonio Zarnescu, director marketing - comunicare al grupului Impact. Prin urmare, compania a decis sa conteste decizia comisiei de evaluare.

Oferte inegale

Investitia totala, conform proiectului Polus, se ridica la 230 de milioane de euro. Profitul este estimat de companie la 9 milioane de euro, din care municipalitatea ar primi 4,6 milioane sau, la alegere, 180 de locuinte la bloc, ceea ce inseamna ca un apartament va avea pretul de constructie de doar 26 de mii de euro. Proiectul Polus mai prevede un centru comercial si un centru "wellness & spa", pe o suprafata de 60 - 70 de mii mp. Oferta firmei Impact, principalul contracandidat, prevede cedarea spre Primarie a unui numar de 100 de locuinte gratuite prin selectia de oferte si 900 de locuinte din profitul ce urmeaza a fi realizat de societatea in care Consiliul Local va avea 51% din actiuni, iar investitorul ales va detine 49%.

Compania Impact intentioneaza sa construiasca un numar de 1.045 locuinte individuale pentru vanzare, 1.890 de locuinte colective destinate, de asemenea, vanzarii, respectiv 1.000 de locuinte colective sociale care vor reveni municipalitatii, la o valoare totala a investitiei de 650 milioane de euro.

Compania americana "American House" a venit cu trei variante de proiect, dar nu a oferit nici o locuinta gratis pentru Primarie in urma selectiei de oferte, Primaria trebuind sa aleaga una din variantele 145 de locuinte, respectiv 220 si 308 pentru municipalitate din profitul realizat de viitoarea societate comerciala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.