Business24 Iunie 2006

Lectura de 2 minute

Reprezentantii Bancii Mondiale (BM) au discutat viitoarele angajamente ale institutiei in Romania si preconizeaza un program de creditare intre 450 - 550 milioane dolari anual.

Conform noilor strategii, Bulgaria ar putea primi de la Banca Mondiala pana la 300 milioane dolari pe an. Potrivit raportului Bancii, ambele tari au realizat ratinguri crescute de investitii, fapt ce le-a permis sa contracteze imprumuturi pe pietele de capital si sa aiba acces la imprumuturi competitive acordate de institutiile financiare europene, informeaza Rompres.

Romania, care in 2000 avea una dintre economiile cu performantele cele mai slabe din Europa Centrala si de Est, a inregistrat una dintre cele mai inalte rate de crestere de atunci pana in prezent. PIB-ul a crescut, atingand o medie de 6,1 % pe an in perioada 2002-2005.

Cresterea economica in Bulgaria a atins o medie de peste 5 % pe an in perioada 2000-2005, ritmul inflatiei s-a redus la procentaje cu o singura cifra, iar nivelul saraciei a scazut pe parcursul aceleiasi perioade.

"Reformele si transformarile pe care cele doua tari au fost capabile sa le intreprinda sunt cu adevarat remarcabile, avand in vedere faptul ca statele UE se confrunta adesea cu rezistenta atunci cand pun in discutie astfel de schimbari structurale", a afirmat directorul Bancii Mondiale, Anand Seth.

Citeste si:
Tudose critică refuzul Guvernului de a deschide turismul către...
Tudose critică refuzul...

Romania si Bulgaria au reusit sa reduca in mod semnificativ rolul statului in economie, se arata in raport. Participarea sectorului privat a crescut spectaculos cu un procent de 10 % in ultimii cinci ani, pana la 75 % din PIB-ul Bulgariei si 70 % din cel al Romaniei.

Banca a prezentat oficialitatilor bulgare si romane optiunile care cuprind de la activitati de consultanta, pentru care acestea urmeaza sa plateasca onorarii, pana la produse sofisticate destinate managementului de risc si o gama completa de proiecte de cercetare si investitii, precum si imprumuturi de dezvoltare.

Romania a inregistrat in 2005 un PIB pe cap de locuitor de 4.568 dolari, iar Bulgaria de 3.599 dolari. in Romania, unde o mare parte a populatiei depinde de agricultura pentru asigurarea mijloacelor de trai, Banca Mondiala va continua sa se concentreze asupra productivitatii agricole. De asemenea, va sprijini reformele din domenii majore, precum justitia si administratia publica.

"Tarile au nevoie de strategii proprii pentru a atinge dezvoltarea si convergenta cu nivelul de venituri al UE cat mai rapid cu putinta," a mai spus Seth. Autorul coordonator al Raportului economic trimestrial al UE8 (EU8 Quarterly Economic Report) al Bancii Mondiale, Thomas Blatt Laursen, a observat un anumit grad de "oboseala a reformelor" in noile state membre.

Citeste si:
Prețurile călătoriilor aeriene explodează. Bilet de 7.000 de dolari...
Prețurile călătoriilor...

Pentru ca Romania si Bulgaria sa atinga o convergenta mai mare cu veniturile UE, acestea au mult de recuperat. Venitul pe cap de locuitor al Bulgariei in 2003 era de numai 31 % din media UE si de 56 % din nivelul venitului mediu al noilor membri ai Uniunii Europene.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.