In perioada urmatoare, pe langa Transelectrica, oferta publica primara de vanzare a obligatiunilor emise de Banca Carpatica este inca un motiv de satisfactie cu privire la segmentul ofertelor publice primare de vanzare

Oferta publica de vanzare a Transelectrica se va desfasura in perioada 14-28 iunie 2006. Societatea va fi primul emitent listat din domeniul utilitatilor, si una din companiile mari de stat care ajunge la cota Bursei de Valori. Conform Intercapital Invest, sosirea Transelectrica arata faptul ca pe piata de capital, lucrurile evolueaza mult mai greu decat era de asteptat, termenul initial pentru oferta publica fiind depasit cu un an de zile.

Oferta derulata de emitent, asociata cu alte potentiale listari majore viitoare anuntate, poate creste atractivitatea Bursei de Valori Bucuresti. Oferta Transelectrica este impartita in doua transe: Transa Subscrierilor Mici, ce reprezinta 40% din totalul actiunilor oferite si Transa Subscrierilor Mari, reprezentand 60% din total. Minimul valoric ce poate fi subscris de un investitor in transa destinata investitorilor mici este de 2.000 lei, putand fi subscrise actiuni cu o valoare de pana la 500.000 lei. Subscrierile ce depasesc aceasta suma se incadreaza in transa investitorilor mari. In cazul in care una din transe nu este subscrisa integral, iar cealalta este suprasubscrisa, vor exista transferuri intre transe. In urmatorii opt ani, Transelectrica estimeaza investitii de 546,7 milioane euro.

Valoarea totala incasata din oferta publica ar acoperi doar 30% din necesarul investitiilor necesare in cursul anului 2006 si 6% din totalul estimat a se investi in cei 8 ani. In ceea ce priveste Banca Comerciala Carpatica, in perioada 2-15 iunie 2006, va lansa o oferta publica de obligatiuni in valoare totala de 40 milioane de lei. Emitentul are posibilitatea de a majora numarul de obligatiuni cu un procent de maxim 75% (pana la 300.000 obligatiuni). Valoarea nominala este de 100 lei/obligatiune. In caz de suprasubscriere, conform Intercapital Invest, banca va adopta metoda "primul venit, primul servit".

Oferta a fost aprobata in data de 17 decembrie 2005, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Bancii. Scopul ofertei initiate de banca este cresterea surselor pentru creditarea populatiei. Banca Comerciala Carpatica are un capital social in valoare de 103,2 milioane de lei. Emitentul face parte dintr-un grup financiar alaturi de SSIF Carpatica Invest SA, Carpatica Asig SA si Carpatica Construct SRL.

Actionar majoritar al bancii este omul de afaceri Carabulea Ilie, care controleaza direct 35,76% din capitalul social si indirect prin alte societati ale sale 5,64%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.