Grupul UniCredit anunta rezultatele studiului macroenonomic trimestrial care analizeaza principalii indicatori si tendintele economiei reale pentru statele din zona Noua Europa, precum si perspectivele la nivel macro pentru urmatoarea perioada a anului 2006

Analiza a fost realizata de departamentul de cercetare al UniCredit Group, cu participarea economistilor din bancile subsidiare Grupului.

Pentru Romania, potentialul de crestere ramane pozitiv anul acesta, investitiile constituind unul dintre principalii factori de dezvoltare economica. Procesul de dezinflatie a avansat destul de lent, in pofida intaririi politicii monetare. Presiunile de natura ofertei vor ramane semnificative, avand in vedere ajustarile preturilor administrate si ale accizelor, in timp ce excesul de cerere s-ar putea dovedi dificil de controlat. intarirea politicii monetare ar putea continua pana la jumatatea anului. Aprecierea leului si cererea sustinuta pentru importuri vor contribui la deteriorarea acentuata a deficitului de cont curent, in mare parte acoperit de intrarile de investitii straine directe, estimate sa atinga un nou maxim in 2006.

Cresterea PIB se va accelera pana la 5,5% in 2006, stimulata de investitii si de consum, dar cu o contributie negativa din partea cererii externe nete. Chiar daca nu sunt disponibile estimari exacte
ale costurilor efective ale inundatiilor, pentru al doilea an consecutiv, acestea vor afecta negativ cresterea economica.

Procesul de dezinflatie a continuat in 2006, cu indicele preturilor de consum in scadere la 8,4% in luna martie a.c. (6,9% in aprilie). Presiuni importante sunt asteptate in viitorul apropiat datorita cresterii puternice a preturilor administrate, a accizelor si a volatilitatii ridicate a preturilor pentru produse alimentare si titei. in ansamblu, economistii UniCredit estimeaza ca inflatia
va depasi la finele anului limita superioara a intervalului de variatie, ajungand, cel mai probabil, la un nivel de 7%, usor peste proiectia de 6,6% a Bancii Nationale a Romaniei.

Citeste si:
Cîțu: Piaţa de capital din România este la un click distanţă de...
Cîțu: „Piaţa de capital din...

Realizarea tintei de inflatie de anul acesta va depinde de mentinerea unor conditii monetare restrictive. Presiunile asteptate sa actioneze asupra inflatiei in lunile urmatoare ar putea determina o intarire suplimentara a politicii monetare a BNR la jumatatea anului, deci o noua crestere a ratei dobanzii de politica monetara e inca posibila.

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 9,2% din PIB, ca urmare a unei cereri sustinute pentru importuri si a efectului aprecierii monedei nationale, care va fi doar partial contrabalansat de o revigorare a cererii internationale. Investitiile straine directe sunt asteptate sa atinga un nou maxim de 6,5 miliarde euro pana la finele anului, de natura sa asigure sustenabilitatea deficitului de cont curent.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.