Avem un guvern de brokeri. Mai multi ministri ai cabinetului Tariceanu, inclusiv premierul, detin actiuni tranzactionate pe piata de capital. Doar ministrul Finantelor a spus exact cit si unde are. Din pozitia de ministru se pot insa cistiga mai multi bani decit din cea de simplu jucator. Ultima dovada: jocul lui Seres de-a „uite semnatura, nu e semnatura“ pe ordonanta Petromidia a facut sa fiuctueze actiunea cu 5% intr-o zi. Acesta este si procentul pe care l-ar fi cistigat Ionut Popescu daca ar fi jucat atunci. Nu stim daca a facut-o, dar cert este ca poate sa o faca. Si ca el, si ceilalti, in alte cazuri.

Mai multi ministri, cu premierul in frunte, au actiuni listate pe piata de capital. Adica, direct sau indirect, joaca la bursa. Si, in functie de ce fac sau declara, pot sa cistige din acest joc mai mult decit muritorii de rind.

Un ministru este un factor de decizie. Iar ce spune, ce face, sau ce spune ca vrea sa faca influenteaza piata de capital. Si, in Romania acest lucru este mai vizibil decit oriunde, date fiind legaturile dintre stat si mediul privat.

Precedentul Seres-Petromidia

Ultimul exemplu notabil: dupa ce ministrul Seres a spus ca nu semneaza conversia datoriilor Petromidia in obligatiuni, actiunea a scazut, ziua urmatoare, in medie, cu 5%. Ulterior, cursul a crescut, Seres a semnat. Insa, daca Seres avea actiuni la Petromidia (spune ca nu are) facea un ban frumos din asta. Imediat dupa primul anunt cumpara actiuni, pe care, ulterior, le vindea mai scump. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, este insa actionar la Petromidia. Nu stim daca a facut sau nu bani din declaratia lui Seres si nici daca stia dinainte ce o sa declare ministrul Economiei. Stim insa ca ar fi putut sa faca bani, pe cind un jucator obisnuit nu!

Ionut Popescu a fost luat la refec intr-o emisiune televizata - e normal sau nu ca un ministru sa aiba actiuni tranzactionate pe piata de capital care fac 800.000 de dolari? Iar Popescu macar a fost sincer: in declaratia sa de avere sint trecute toate actiunile, inclusiv ale sotiei, cu numele emitentului, cantitatea si pretul. Ceea ce nu se poate spune despre altii. Dupa ce a dat doua nume de actiuni listate, Tariceanu a scris "etc".

Ar trebui in primul rind sa stim unde (si, mai ales cit) au toti guvernantii actiuni. Iar acestia ar trebui sa renunte la ele. Daca nu sa le vinda, macar sa le transfere in administrarea altcuiva! Pentru ca, asa cum e acum situatia, pot fi cu usurinta banuiti inca o data ca lucreaza si pentru binele propriilor lor buzunare, nu doar al tarii.

Patru ministri detin actiuni listate la bursa

Mai multi membri ai Cabinetului Tariceanu detin actiuni tranzactionate de piata de capital, potrivit propriei lor declaratii de avere. Portofoliul ministrului Finantelor, Ionut Popescu este, de departe, cel mai consistent, sau cel putin asa pare, pentru ca, exceptindu-l pe el, ceilalti membri ai cabinetului nu si-au trecut in declaratia de avere numarul total de actiuni detinute. Popescu detine actiuni la 20 de societati listate, cele mai sonore nume fiind Rompetrol, BRD, Petrom, Banca Transilvania si cele cinci SIF-uri. Spre deosebire de ceilalti ministri, intr-o anexa la declaratia de avere, Popescu a si estimat valoarea portofoliului de actiuni: circa 800.000 de dolari. Si tot acolo a trecut si actiunile la cele cinci societati listate pe care le detine sotia sa, in valoare de aproape 30.000 de dolari.

Tariceanu, Blaga si Barbu, in top

Actiuni tranzactionate detine premierul Calin Popescu Tariceanu, dar declaratia sa de avere este destul de zgircita in informatii: "actionari la SIF-uri, Siretul Pascani etc". Trecind peste ciudatul "etc", care ar putea insemna orice, inclusiv ca Tariceanu detine actiuni la toate societatile listate pe piata de capital, ajungem la ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. El este actionar la BRD (80.000 de actiuni), Banca Transilvania, Petrolsub (347.000 de actiuni, adica 1,7% din capitalul total) si SIF Banat Crisana. Dupa ultimele cotatii de ieri, actiunile detinute de Blaga la BRD si Petrolsub valoreaza 6,5 miliarde de lei. Adica peste 220.000 de dolari.

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, detine actiuni la zece societati, cinci dintre ele fiind tranzactionate pe piata de capital, toate pe RASDAQ. Numele nu sint sonore, iar Barbu spune ca detine calitatea de actionar pentru ca a depus cite un cupon la fiecare societate, in 1995. Ministrul delegat pentru lucrarile publice, Laszlo Borbely, detine 0,0058% din totalul actiunilor Mobex Tirgu Mures, ceea ce, la ultima cotatie de pe RASDAQ, ar insemna cam sase milioane de lei.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, nu are actiuni la societati listate, dar are un depozit de 20.000 de euro la un SVM, adica o societate care se ocupa cu tranzactionarea de actiuni.

Cazul O’Neill

Un caz interesant este cel al fostului secretar al Trezoreriei din SUA, functie echivalenta cu a ministrului de Finante, Paul O’Neill. Acesta a ocupat portofoliul in perioada 2001-2002. O’Neill a fost obligat sa-si vinda portofoliul de actiuni pe care le detinea inainte de numire. Numele sau a fost insa legat de un scandal izbucnit in sinul Administratiei Bush. In cele din urma O’Neill si-a dat demisia.
Specialistii sustin ca ministrii n-ar trebui sa mai joace pe piata de capital

Ziarul Cotidianul a incercat sa afle si parerea brokerilor referitoare la legalitatea si moralitatea afacerilor ministeriale cu actiuni pe bursa.

"Ca jucator activ pe piata de capital pot afirma ca este normal ca ministrul Finantelor, Ionut Popescu, sa aiba actiuni la diferite companii listate la bursa. Asta atit timp cit nu detine un procent semnificativ de 5 sau 10%, putind astfel negocia prezenta in consiliul de administratie" sustine Marius Plugaru, membru in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti si totodata director al firmei de brokeraj Iebatrust. Totusi, domnia sa considera ca portofoliul de actiuni detinut de ministrul Finantelor trebuie sa fie blocat.

Cazul Baltazar

"Deontologic ar fi ca in momentul in care Ionut Popescu doreste sa vinda actiuni trebuie sa anunte Bursa de Valori. Avem si un exemplu pozitiv pentru aceasta situatie. Este vorba despre fostul director al Bancii Romane pentru Dezvoltare, Bogdan Baltazar, care in momentul in care a vindut o parte din actiunile detinute la BRD a anuntat in piata. Consider ca data fiind noua postura in care se afla Ionut Popescu, acesta nu poate avea un cont speculativ" mai spune Marius Plugaru.

Cum este in SUA

Pentru a observa cum ar fi normal sa procedeze Ionut Popescu cu portofoliul de actiuni pe care il detine la bursa am incercat sa aflam cum este in Statele Unite ale Americii. Razvan Pasol, directorul societatii Intercapital Invest si posesorul unui MBA in SUA a precizat: "In SUA, tranzactiile insider-ilor (persoane care detin anumite pozitii in structura de conducere a unor emitenti-societati listate la bursa) trebuie raportate pietei. La noi in Romania nu exista momentan o prevedere referitoare la acest aspect".

Seful Intercapital Invest este de acord ca prin natura functiei sale, ministrul Finantelor are totusi acces la informatii confidentiale, care folosite in piata pot creste substantial averea lui Ionut Popescu.

"Ministrul Finantelor, in situatia in care ar folosi informatiile confidentiale s-ar supune prevederilor legii referitoare la informatiile secrete. Deci ar trebui sa raspunda in fata legii. Dar atit timp cit nu a incalcat aceasta lege nu-i nici o problema", crede Razvan Pasol.

Ce spune conducerea BVB

Directorul BVB, Stere Farmache, considera ca prin prisma prevederilor legale actuale Ionut Popescu poate face ce doreste cu actiunile pe care le detine. "Eu, daca as fi in locul domniei sale, m-as abtine sa vind sau sa mai cumpar actiuni atit timp cit detin functia de ministru al Finantelor" adauga Farmache.

Mihai Tanasescu, fost ministru

"Ministrul Finantelor are un cuvint foarte greu de spus pe piata de capital. Conflictul de interese ar fi legat de faptul ca acesta poate avea in portofoliu actiuni la societati aflate in monitorizare sau care urmeaza sa fie privatizate. Spre exemplu, Petromidia este in relatie cu Ministerul Finantelor, obligatiunile emise de aceasta se afla in portofoliul MF. Dar exista o Comisie Nationala pentru Valori Mobiliare."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.