Companiile romanesti participa pentru al treilea an consecutiv la expozitia "Rebuilding Iraq 2006", desfasurata in Iordania

Cea de-a treia editie a expozitiei dedicate reconstructiei Irakului "Rebuilding Iraq 2006" s-a deschis, ieri, la Amman, in Iordania. Potrivit organizatorilor, la expozitie vor fi prezente peste 1.000 de companii din 48 de tari ale lumii, Romania fiind prezenta aici cu un stand pentru al treilea an consecutiv. Este o buna oportunitate pentru companiile autohtone sa "ciupeasca" contracte cu multe zerouri in coada.

De fapt, prezenta Romaniei in Orientul Mijlociu nu este intamplatoare, pentru ca tara noastra are o experienta bogata pe piata irakiana. Pana la Criza din Golf a anilor '90, companiile romanesti au avut proiecte de colaborare cu parteneri irakieni, cum sunt, de exemplu, proiectele industriale, echipamente si asistenta tehnica si programele de instruire.
Cand a inceput Razboiul din Golf, numeroase proiecte erau in diferite stadii de executie, cu participarea companiilor romanesti, in sectoare precum irigarea si reamenajarea terenurilor, extractia petrolului, asistenta tehnica pentru extractia petrolului si electricitate.

Companiile romanesti s-au implicat, in ultimii zece ani, in constructia a doua fabrici de ciment in Irak, cu investitii de aproape 400 milioane de dolari si in lucrari de hidroalimentari in valoare de 450 milioane de euro.
Fondurile necesare reconstructiei au fost furnizate de tarile participante la Conferinta Internationala de la Madrid, de fondurile speciale din partea Natiunilor Unite si cele din partea Congresului american.

56 miliarde de dolari nu sunt de ajuns

Asadar, participarea companiilor romanesti la expozitia de la Amman se poate dovedi benefica, intrucat se poate finaliza cu castigarea unui contract in zona de razboi. Banca mondiala estimase pentru acest an investitii totale in valoare de 56 miliarde de dolari, insa este vorba de mult mai multi bani, spune Stuart Bowen, trimisul american pentru reconstructia Irakului, citat de Bloomberg.

"In pofida greutatilor carora trebuie sa le facem fata, reconstructia inregistreaza progrese semnificative, care se reflecta in economia irakiana", a precizat ambasadorul Daniel Speckhard, directorul Biroului de Reconstructie a Irakului, care a adaugat ca specialistii estimeaza ca economia irakiana va creste cu circa 10% in urmatorul an. Mai mult, Speckhard spune ca aproape jumatate din energia electrica produsa in acest moment in Irak este rezultatul proiectelor de reabilitare ale Coalitiei, iar 75% din productia actuala de petrol se datoreaza investitiilor facute de Statele Unite in ultimii trei ani.

20 de companii romanesti la Amman

Din partea Romaniei sunt prezente, potrivit Ministerului Economiei si Comertului, 20 de companii ce activeaza in domeniul constructiilor si tehnicii, cu participarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Romexpo.

Delegatia condusa de ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, se va intalni in timpul expozitiei cu demnitari si oameni de afaceri irakieni pentru a discuta si analiza proiectele de reconstructie a Irakului si modalitatile de implicare a companiilor romanesti in realizarea acestora. Iordania ocupa un loc important in randul tarilor arabe, iar Irakul este cel mai important partener economic al Iordaniei.

De cealalta parte, autoritatile irakiene sunt reprezentate la acest eveniment de o delegatie formata din membri ai guvernului, de mari companii irakiene din sectorul public si particular, precum si de reprezentanti ai unor organizatii si asociatii ale oamenilor de afaceri.

Oferim solutii, cautam parteneri

Recent, reprezentanti ai Guvernului american s-au intalnit cu sefii companiilor romanesti pentru a-i invata cum pot deveni contractori in proiecte ce vizeaza reconstructia zonelor cu standarde de viata scazute din Irak. Companiile romanesti vor contribui, prin incheierea de contracte cu autoritatile americane, la reconstructia Irakului.

Pentru anul viitor, cand este programata finalizarea bazei militare de la Babadag, o serie de noi afaceri autohtone vor putea creste. Programul isi propune sa creeze legatura dintre companiile romanesti cele mai competitive si autoritatile americane care furnizeaza servicii, resurse si infrastrucura pentru reconstructia Irakului. Guvernul american a alocat acestui program18,4 miliarde de dolari, care trebuie cheltuiti in refacerea infrastructurii si pentru ridicarea standardului de viata in Irak, tara distrusa in razboiul antiterorist.

Prin acelasi parteneriat, vor fi cheltuiti pana la 100 de milioane de dolari in constructia bazelor militare americane de la Babadag, companiile romanesti fiind, si in acest caz, furnizori primi. De la sfarsitul razboiului, in vara lui 2005 si pana acum, autoritatile americane au alocat 35 de miliarde de dolari in acest proiect, aproape 10 miliarde fiind fonduri de constructie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.