Investitorii imobiliari sunt obligati de piata sa ia in calcul dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale destinate clasei medii. Deocamdata, un apartament de doua camere de circa 60.000 de euro este prea scump pentru o familie cu astfel de castiguri.

Paradoxul pietei imobiliare romanesti este unul cat se poate de simplu: desi exista o cerere fabuloasa venita din partea clasei medii in formare, oferta de case si apartamente noi se adreseaza aproape in exclusivitate celor care au venituri mult peste medie. Pana la urma, acest paradox are o explicatie simpla. Investitorii au inca clienti pentru ansamblurile rezidentiale, care aduc o rata a profitului superioara unui complex "calibrat" pentru clasa medie. Pe de alta parte, aceiasi investitori vor fi nevoiti sa-si adapteze oferta catre cei cu venituri medii, si asta din cauza faptului ca numarul celor cu castiguri mari este limitat.

Pentru o familie cu venituri lunare de circa 800-1.000 de euro, un apartament cu doua camere intr-un complex rezidential, care costa circa 60.000-70.000 de euro, este inca scump. A nu lua in calcul aceasta categorie de clienti reprezinta cu siguranta o strategie gresita pentru un investitor. Deja marii jucatori ai pietei au planurile puse pe hartie pentru viitoarele ansambluri destinte clasei medii. Este vorba de apartamente al caror pret ar putea pleca de la 45.000 de euro in zone periferice, dar care sa beneficieze de toate facilitatile celor situate in zone de lux.

Angela si Matei Constantin locuiesc intr-o garsoniera in cartierul Militari si s-au decis sa se mute intr-o locuinta mai mare. "Daca tot ne vom muta, vrem sa ne luam o casa noua. Deja locuintele vechi nu mai corespund din multe puncte de vedere", spune Angela Constantin. Ei studiaza cu atentie ofertele, dar inca nu s-au decis. Oscileaza intre un apartament de doua-trei camere si o casa "pe pamant". "O sa vindem garsoniera pentru a avea bani de avans, iar pentru a acoperi restul sumei necesare vom face un credit. Insa preturile care se vehiculeaza in acest moment pe piata pentru imobilele noi sunt destul de mari. Probabil ca o sa mai asteptam un pic sa vedem ce noi oferte vor mai aparea", arata Matei Constantin. El precizeaza ca, desi castiga destul de bine amandoi, inca nu pot face fata actualelor preturi de pe piata.

Analizand cateva dintre ofertele dezvoltatorilor, am vazut ca preturile pleaca de la 43.000 de euro pentru o garsoniera si circa 100.000 de euro pentru o vila situata intr-un complex rezidential. Spre exemplu, agentia imobiliara Neocasa promoveaza un complex de 20 de vile, situat in zona prelungirea Ghencea din Bucuresti, cu cate trei, respectiv cinci camere. Suprafata construita este de 136 mp, respectiv 178 mp. Fiecare casa va dispune de un lot de teren de 120 mp si garaj. Preturile pleaca de la 85.000 euro si ajung la 119.000 euro. Ambele tarife nu includ TVA.
Un alt proiect situat in zona Unirii, ce va fi finalizat in 2007, vizeaza constructia unui bloc cu sapte nivele, respectiv subsol, parter si cinci etaje.

Pe fiecare etaj sunt trei tipuri de apartamente, cu suprafete cuprinse intre 53 metri patrati si 125 metri patrati, cu doua si trei camere. La subsol, se afla si o parcare subterana. Preturile sunt cuprinse intre 58.000 si 150.000 de euro. In complexul Planorama, construit in zona Doamna Ghica din Capitala, un apartament de trei camere cu o suprafata de circa 100 de metri patrati costa 68.892 de euro, fara TVA. O garsoniera de 50 de metri patrati, tot in cadrul aceluiasi complex, costa intre 33.380 si 37.737 de euro, in functie de etaj. Preturile nu includ TVA.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.