Grupul Mittal Steel, numarul doi mondial din sectorul siderurgiei, a depus ieri oferta ostila de achizitie pentru Arcelor catre autoritatile belgiene, se arata intr-un comunicat al Comisiei bancare, financiare si de Asigurari (CBFA), citat de agentiile europene de presa. Potrivit autoritatilor belgiene de pe piata financiara, proiectul de prospectie a fost depus inca de luni. Pe de alta parte, la Luxemburg, unde se afla si sediul central al Arcelor, Comisia de supraveghere a sectorului financiar (CSSF) a continuat ieri discutiile cu grupul Mittal, proiectul de prospectie urmand sa fie depus in viitorul apropiat.

Conform declaratiilor autoritatilor belgiene si luxemburgheze, documentul final, care sa cuprinda toti termenii ofertei de preluare, va fi cel care va determina un raspuns, pozitiv sau negativ, pentru aceasta initiativa a Mittal. Daca Franta si Luxemburgul, care sunt actionari majoritari ai Arcelor, au primit oferta Mittal cu ostilitate, formand la nivel politic un corp comun impotriva acestei initiative, Belgia, dimpotriva, pare sa ramana neutra, refuzand sa apere o intreprindere sau alta. ''Analizam dosarul'', a declarat sec belgianul Elio di Rupo, care detine 2,3% din Arcelor, in urma intrevederilor avute luni cu reprezentantii Mittal.

Comentariile specialistilor europeni arata insa ca angajatii belgieni ai Arcelor ar putea sustine oferta Mittal, daca aceasta ar cuprinde angajamente serioase privind pastrarea numarului actual de locuri de munca. Aceasta pozitie ar fi justificata si de concedierile masive operate de Arcelor in ultima vreme, in special la Liege.

Thierry Breton continua sa sustina interventionismul economic

In paralel cu lupta care se da acum in Belgia intre Mittal si Arcelor, ministrul francez al Economiei, Thierry Breton, se va deplasa zilele acestea in Statele Unite, unde spera sa gasesca un ecou mai bun al doctrinei sale protectioniste. Punctul central, pe care se sprijina demersul lui Breton, este ideea protejarii salariatilor in operatiunea de preluare, respectiv a intereselor acestora in fata actionarilor. ''Trebuie ascultati politicienii, salariatii, sindicatele'', declara Thierry Breton pentru presa franceza, si asta fiindca, explica el, ''analistii financiari nu-si pot aroga dreptul de a spune ce este bine sau rau pentru o intreprindere''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.