Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a anuntat ieri ca a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve problema in interesul statului, spune seful ACG, Cristian David. "Scopul ACG este sa determine care sunt contractele unde, ulterior privatizarii, nu au fost indeplinite toate clauzele. Am trimis catre AVAS sesizarea cu privire la contractul Alro, referitoare la asumarea unor investitii de mediu ca investitii de capital. Nu stiu ce sanctiuni poate lua AVAS, insa nici vorba de vreo posibilitate de anulare a contractului", a declarat pentru "Averea" Cristian David, aflat ieri la Gura Humorului. In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro, grupul Marco International, nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu.

Obligatia trebuia indeplinita pana la termenul scadent de 30 iunie 2003. Surse din AVAS sustin insa ca agentia statului nu a primit, deocamdata, nici o sesizare de la Autoritatea de Control a Guvernului. AVAS sustine ca urmareste oricum respectarea obligatiilor luate de proprietarul lui Alro in cadrul procesului de monitorizare postprivatizare.

In contractul de privatizare, semnat in 2002, nu exista o clauza de reziliere legata de posibilitatea ca grupul Marco International sa nu-si respecte obligatia de a realiza investitiile de protofoliu. Autoritatea va incerca prin juristii sai sa vada daca investitiile realizate de Alro la Alprom pot fi considerate investitii de portofoliu.

Sursele citate spun ca oricum AVAS nu a acordat atestatul prin care recunoaste aceste investitii. "Noi inca asteptam indeplinirea acestei obligatii", spun sursele citate. In caz ca investitiile nu vor fi luate in considerare, AVAS are doar oportunitatea de a da in judecata grupul Marco International pentru rezilierea contractului. Reprezentantii Alro contactati de noi nu au dorit sa comenteze situatia, dar ne-au declarat ca vor transmite astazi un comunicat catre Bursa de Valori Bucuresti, pentru informarea pietei.

Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane dolari.

Autoritatea de Control a Guvernului arata insa ca suma de 10,4 milioane dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost cheltuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.

"Printr-o eventuala recunoastere a investitiilor de dezvoltare si mediu realizate la Alprom ca fiind realizate in contul investitiilor de portofoliu stipulate in contractul de privatizare al Alro s-ar ajunge in situatia inechitabila in care, prin realizarea unui singur obiectiv de investitii, sa fie recunoscute ca fiind indeplinite doua obligatii diferite", se arata in sesizarea ACG.

Ca urmare a acestei situatii, seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a decis sa sesizeze Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro nu si-a indeplinit obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.

Combinatul de aluminiu Alro Slatina se afla in proprietatea grupului Marco International, care a devenit actionar majoritar in 2002, cand a achizitionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10%din actiuni. Anterior acestei operatiuni, Marco detinea peste 40% din capitalul Alro, in urma unor tranzactii la Bursa. In prezent, Marco Industries controleaza 85,26% din actiunile Alro, participatie atinsa in urma unor majorari succesive de capital. La finele anului 2002, consortiul format din societatile MarcoAcquisitions Ltd. din Anglia, Marco International Inc. din SUA si ConefBucuresti a achizitionat 69,9% din capitalul social al societatii Alprom Slatina.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.