Potrivit datelor furnizate ieri de Institutul National de Statistica (INS), rata inflatiei a fost in luna decembrie a anului trecut de 0,6%, conducand la o valoare anuala de 9,3% la finele anului trecut, in scadere cu 4,8% fata de nivelul inregistrat la finele anului 2003. In aceste conditii, chiar daca a depasit tinta de 9% fixata pentru 2004, rata anuala a inflatiei s-a situat pentru prima data in ultimii 15 ani sub pragul de 10%. "2004 inseamna un an castigat din punct de vedere al procesului de dezinflatie", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Foarte putini au crezut in acest rezultat, adauga Vasilescu. De aceeasi parere sunt si analistii economici. Radu Craciun, analist ABN Amro, considera ca inflatia de 9,3% reprezinta o performanta foarte buna, in contextul in care este stiut ca, in anii electorali, politicile sociale mai relaxate (ceea ce s-a intamplat si in Romania - n.n) induc derapaje macroeconomice.

"In aceste conditii, principalul merit in atingerea acestei cifre revine BNR, care, prin politicile monetare avute, a ajutat la atingerea obiectivului de inflatie", spune Craciun. Mai departe de rezultatul statistic favorabil, analistul Aurelian Dochia crede ca este foarte bine ca s-a reusit continuarea unui trend foarte bine conturat de scadere accentuata a inflatiei inceput din 2000. "Aceasta evolutie a creat o incredere mult mai mare in stabilitatea economica, atat din partea populatiei, cat si a agentilor economici. Rezultatele obtinute in 2004 sunt pozitive si creeaza o baza buna pentru 2005", este increzator Dochia.

7% in acest an - o tinta ambitioasa

In ce priveste anul 2005, analistii sunt de acord ca tinta de inflatie de 6,5-7% este una ambitioasa. "2005 este un an complicat in continuarea procesului de dezinflatie. Presiunile inflationiste se vor face simtite inca din luna ianuarie, marcata de cresterea preturilor la produsele energetice. Multe surprize pot veni si din partea modificarilor fiscale, si, daca adaugam si riscurile pe care le presupune bugetul de stat, atunci vedem ca sarcina BNR pentru acest an este destul de dificila", sustine Aurelian Dochia. Analistul citat crede ca, in aceste conditii, tinta de inflatie pentru acest an va fi greu de atins, chiar daca nu imposibil. De aceeasi parere este si Radu Craciun: "Tinta de 6-7% mi se pare foarte ambitioasa din cauza unor evenimente care vor avea loc in mod simultan. Este vorba de relaxarea fiscala, liberalizarea contului de capital si trecerea la politica de tintire a inflatiei de catre BNR. In aceste conditii, BNR se va confrunta cu un set de obiective divergente - pe de o parte, micsorarea diferentialului de dobanda, impusa de liberalizarea contului de capital si, de cealalta parte, obiectivul de a tine inflatia sub control, in conditiile relaxarii fiscale".

Reusita depinde de o buna colaborare BNR - Ministerul de Finante

"Chiar daca cifra de inflatie anuala obtinuta este una buna, tinta pentru anul viitor ramane una extrem de ambitioasa, in conditiile in care este cunoscut ca vor creste periodic preturile la utilitati, ca se vor majora salariile, vor fi recalculate pensiile etc. Ceea ce pune problema unei politici bugetare care sa sustina aceste cheltuieli", spune profesorul de economie Daniel Daianu. In acest context, Daianu crede ca este nevoie de o foarte buna conlucrare intre Ministerul Finantelor si BNR, pentru a continua procesul de dezinflatie. Iar reducerea deficitului bugetar este preferabil sa fie realizata prin reducerea cheltuielilor sau operarea unor economii la buget decat prin cresterea unor taxe, cum ar fi accizele sau TVA, care au potential inflationist, crede Daniel Daianu. In ce priveste BNR, reprezentantii acesteia sunt optimisti. "Banca Nationala a inceput acum tintirea directa a inflatiei, ceea ce implica raspunderi foarte mari", spune Adrian Vasilescu. Si chiar daca toate evenimentele mai sus enumerate, care se vor suprapune in acest an, fac mai grea misiunea BNR in razboiul cu inflatia, specialistii Bancii Nationale cred in continuare ca o inflatie de 7% in acest an este posibil de atins, conchide Vasilescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.